Erişilebilirlik

Türk Sınırında Suriye Hastanesi Bombalandı


Suriye’nin Türk sınırındaki bir kasabada bir sahra hastanesine bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 14 kişinin öldüğü, 70 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Hatay’ın Bükülmez köyünün karşısındaki Atmeh kasabasında meydana gelen patlama ölenler arasında doktor ve hemşireler de yer alıyor. Ağır yaralılar Türk sınırını geçerek Reyhanlı’daki devlet hastanesine götürüldü.

Hastane Orient Televizyonu'nun sahibi isyancıları destekleyen bir işadamı tarafından kurulmuştu. Hasan Abut adlı işadamının Dubai’den yayın yapan televizyonu sadece Esad hükümetini değil Irak ve Şam İslam Devleti adlı militan grubu da şiddetle eleştiriyordu.
El Nusra ve İslamcı Cephe adlı daha ılımlı gruplar iki ay önce IŞİD militanlarını Atmeh kasabasından çıkartmıştı.

Öteyandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’deki insani krize değinen bir kararı oybirliğiyle onayladı. Karar iç savaşın tüm taraflarından milyonlarca mağdura yardım malzemelerinin ulaştırılmasına derhal izin verme talebinde bulunuyor.

15 üyeli Güvenlik Konseyi, iç savaşın başladığı üç yıldan bu yana Suriye konusunda ilk kez bir kararda uzlaşıyor. Rusya ve Çin, Suriye’yle ilgili tüm kararları bloke etmişti. Bu kez iki ülke de olumlu oy verdi.

Bununla birlikte son Güvenlik Konseyi kararı yaptırım tehdidinde bulunmuyor. Rusya, Batı ve Arap ülkeleri tarafından hazırlanan karar tasarısındaki yaptırım ifadesini kaldırtmıştı. Ancak kararda, talebe uyulmaması durumunda “yeni adımlar atılacağı” uyarısı var.

BM kararı, Suriye’de derhal sınır ötesinden gönderilen yardımların yerlerine ulaştırılması talebi bulunuyor, ayrıca Suriye hükümetiyle silahlı isyancıların işlediği insan hakları ihlalleri kınanıyor.

Kararın içerdiği başka taleplerse, tüm tarafların derhal sivillere yönelik saldırılara, yerleşim yerlerinde topçu ateşi ya da hava bombardımanı gibi rastgele silah kullanmaya son vermesi. Suriye helikopterleri, son aylarda sivillerin bulunduğu bölgelere varil bombası adı verilen patlayıcılar atıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Güvenlik Konseyi’ne oylamadan sonra yaptığı açıklamada aslında böyle bir oylama yapılmasının bile gereksiz olduğunu, çünkü insani yardımların asla pazarlık konusu yapılamayacağını ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde zaten uygulanması gereken bir şey olduğunu söyledi.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG