Erişilebilirlik

Türk Ressamdan Türkiye Dostu Amerikalı Gazeteci Anısına Sergi


Türkiye’nin önemli ressamlarında Ziya Gürel, ABD’deki üçüncü kişisel sergisini Maryland eyaletinin idari merkezi Annapolis’te açtı.

Annapolis Belediyesi’nin ev sahipliğindeki sergi, geçen yıl kentin yerel gazetesi Capital’e düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden yazar Wendi Winters’ın anısına ithaf edildi.

Annapolis Belediye binasındaki serginin açılış resepsiyonuna Winters’ın kız kardeşi Dana Winters, Maryland Eyaleti Dışişleri Bakan Yardımcısı Luis Borunda, Maryland Eyaleti Senatörü Sarah Elfreth ve Annapolis Belediyesi Başkan Yardımcısı William Rowel’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Gazetedeki görevi başındayken cinayete kurban giden 65 yaşındaki Wendi Winters, çocukluk yıllarını babasının işi dolayısıyla İstanbul’da geçirmiş bir gazeteciydi. Winters’ın külleri ölümünden sonra vasiyeti doğrultusunda çok sevdiği Emirgan Parkı’na serpildi.

Dana Winters ve Deniz Karataş
Dana Winters ve Deniz Karataş

Sanatçının kızı Deniz Karataş, gazeteci Wendi Winters ile silahlı saldırıdan 20 dakika önce aralarında geçen diyaloğu ve Winters’ın İstanbul sevgisini VOA Türkçe’ye anlattı.

Babasının geçen yılki sergi açılışı için Capital Gazette’te sanat bölümünden sorumlu olan Wendi Winters’la iletişime geçtiğini anlatan Deniz Karataş, “Hemen bana geri döndü ve Türkçe ‘Merhaba’ ile başlayan bir e-mail attı. Ben de şaşırdım. Bir-iki Türkçe kelime kullanmış. ‘Çocukluğumda Türkiye’de çok mutlu günler geçirdim, babamın Amerikan Konsolosluğu’ndaki görevi dolayısıyla yıllarca İstanbul’da yaşadık ve çok mutlu çocukluk yıllarım Türkiye’de geçti. O yüzden de Türkiye’nin bendeki yeri ayrıdır’ diye yazdı bana” dedi.

Açılışa katılan Wendi Winters'ın kızkardeşi Dana Winters, çocukluklarında İstanbul'da çekilmiş bir fotoğrafı da paylaştı
Açılışa katılan Wendi Winters'ın kızkardeşi Dana Winters, çocukluklarında İstanbul'da çekilmiş bir fotoğrafı da paylaştı

Winters’ın Annapolis’te İstanbul ile ilgili bir sergi olmasına , bir Türk sanatçının sergi açmasına çok heyecanlandığını söyleyen Karataş, “En son mailleşmemiz ne yazık ki silahlı saldırıdan 20 dakika önce gerçekleşti. Haberlerden saldırıyı öğrendikten sonra hemen ulaşmaya çalıştım ama hiçbir geri dönüş olamadı ne yazık ki ve sonra akşamına öğrendim ki vefat edenlerden birisi de o” diye konuştu.

Deniz Karataş, bu sene Capital Gazzette’te okuduğu “Wendi Winters’ın oğlu, annesinin küllerini İstanbul’a Emirgan Parkı’na serpti. Artık onun dinlenme yeri İstanbul” haberinden ailecek çok etkilendiklerini ve İstanbul ve Ötesi sergisini Wendi’ye adamaya karar verdiklerini ifade etti.

Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 33 kişisel sergiye imza atan ressam Ziya Gürel, İstanbul ve Ege kıyılarından aldığı ilhamla hayal ve gerçeğin iç içe geçtiği karışık teknik eserleriyle tanınıyor.

Ziya Gürel
Ziya Gürel

Ziya Gürel’in yapıtları Türkiye, İsviçre, İngiltere, Almanya, Belçika, ABD ve Meksika'da özel koleksiyonlarda; ayrıca İzmir Resim Heykel Müzesinin İlisulu Plastik Sanatlar Bilgi Bankası koleksiyonunda yer alıyor.

Sanatçının Annapolis’teki sergisi 30 Haziran’a kadar hafta içi her gün ziyarete açık olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG