Erişilebilirlik

Türk Ressam Onay Akbaş'tan Paris'te "Çizgiler" Sergisi


Corona pandemisi nedeniyle evlerine kapanan Parisli sanatçılar, yeniden sanatseverlerle buluşmaya başladı. Bunlardan birisi de Paris'te yaşayan Türk ressam Onay Akbaş. Akbaş'ın, "Çizgiler... Bir Uçtan Öbür Uca" adlı desen ve yağlıboya sergisi, Bastille meydanı yakınlarındaki Heart Galerie'de sanatseverlerle buluştu.

Heart Galerie'de 17 Eylül 3 Ekim tarihleri arasında yer alacak serginin açılışına, Türkiye'nin OECD Büyükelçisi Kerem Alkin, yazar Nedim Gürsel, sosyolog Gaye Petek ile Türk ve Fransız resim meraklıları katıldı.

Akbaş VOA Türkçe'ye, neden sergiye "Çizgiler... Bir Uçtan Öbür Uca" adını verdiğini, "Teknik olarak bu bir gereklilikti. Çünkü ben eskizlerle, desenlerle, yani ön hazırlık yaparak resme başlayan bir ressamım. İkincisi de herşeyi çizgiyle ifade ediyoruz. Yani konuştuğumuz dil bile, her şey çizgi... Sözcükler yazılırken, sizinle beni, doğayla beni ayıran her şey çizgiyle ifade ediliyor. Dolayısıyla 35-40 yıllık sanat hayatımda çizgilere bir gönderme yapmak istedim" sözleriyle anlattı.

Türk Ressam Onay Akbaş'tan Paris'te "Çizgiler" Sergisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Serginin açılışına katılan Büyükelçi Kerem Alkin, "Paris, dünyada sanatın, yaratıcılığın, tasarımın önemli merkezlerinden bir tanesi ve hiç şüphesiz ki bu yaratıcılığın içinde, bizim de birbirinden değerli sanatçılarımız var. Türk sanatçıların burada bu kadar önemli sergiler yapmaları bizim için büyük bir gurur meselesi. Burada Akdeniz'i, Türkiye'den ve Avrupa'dan esintileri, çok taraflı bir kültür mozağinin olağanüstü bir yansımasını görüyoruz" dedi.

Bir sanatçının eserini nasıl zihninde kurguladığı, evrende yaratıcılıkla ilgili nasıl bir yolculuk ettiğini eskizler sayesinde görebildiklerini belirten Alkin, "Bu eskizleri inceledikten sonra dönüp sonuca baktığınızda, bu çizgiden resme giden bu yolculuğa tanık olmak gerçekten etkileyici" diye konuştu.

Sergiyi gezen yazar Nedim Gürsel, Onay Akbaş'ın renkli ve çocuksu dünyasının kendisini etkilediğini dile getirerek, "Onay kendine özgü dünyası olan bir ressam. Onun resmindeki ironi unsurunu çok seviyorum. Ama aynı zamanda çocuksu bir dünyası var. Parçalanmış, fragmenter figürleri var. Tabi Bastille'de, Paris'in ortasında bir sergi açmak bir Türk ressam için önemli bir başarı. En çok Don Kişot ve Sanço Panzo eskizleri beni etkiledi" dedi.

Paris Elele Derneği eski Başkanı, Abidin Dino'dan İsmail Yıldırım'a kadar bir çok ressamla Paris günlerini paylaşan sosyolog Gaye Petek de Akbaş'ın çalışmalarını yıllardır izlediğini belirterek, "Onun bu çok renkli dünyası beni etkiliyor. Kurulan, arkalarında birer kurma düğmesi olan bir takım insanlar var resimlerinde. Bunlar pandomimci mi, kukla mı, insanoğlunun kuklaya dönüşmesi mi ? Öyle bir izlenim bıraktı bende. Dünyaya hem uzak, hem de eleştirel bir bakışla bakan gerçek üstü figürleri var" diye konuştu.

Onay Akbaş'ın Paris sergisi, 30 Mart'ta İstanbul'daki sergisi öncesinde bir ön prova niteliği taşıyor. Akbaş, bu sergiyi aynı adla kitap olarak da çıkaracağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG