Erişilebilirlik

Türk Profesör Robot Polisler Üzerinde Çalışıyor


Türk Profesör Robot Polisler Üzerinde Çalışıyor
Türk Profesör Robot Polisler Üzerinde Çalışıyor

Robotlarla ilgili akademik calışmalar da son yıllarda hızla arttı. Florida'nın Miami kentindeki Florida Uluslararası Üniversitesi'nde robot araştırmaları laboratuvarının başında olan Prof. Dr. Sabri Tosunoğlu, yıllardır öğrencileriyle birlikte ilginç calışmalara imza atıyor. Bunlardan biri de polis teşkilatı için geliştirilen hareketli robot. Prof. Tosunoğlu'nun Miami'deki laboratuvarını ziyaret ettik ve çalışmaları hakkında bilgi aldık.



Profesör Tosunoğlu yaklaşık 15 yıldır Florida Uluslararası Üniversitesi’nin Makine mühendisliği bölümünde robotik çalışmalar yürütüyor. Tosunoğlu ve ekibi, akademik araştırmaların yanı sıra çeşitli kuruluşlar adına robot tasarımları da yapıyor. Bunlardan biri, Florida Emniyet Müdürlüğü için geliştirilen robot polis.

Uzaktan kumanda ile kontrol edilen robot polisin, portatif bir kamera taşıması ve kaydettiği görüntüleri telsiz aracılığıyla güvenlik kuvvetlerine göndermesi tasarlanıyor. Robotun silah taşıma ve nişan alarak ateç açma özellikleri de olacak.

Tosunoğlu ve ekibinin diğer projeleri arasında yaşlılar için geliştirilen, evde kullanılabilecek robotlar da var. Prof. Sabri Tosunoğlu, robotların en fazla rağbet gördüğü sektörünse otomotiv olduğunu belirtiyor.

Üniversitenin en büyük mühendislik dalı olan makine mühendisliği, her yıl yaklaşık 50 mezun veriyor. Mezunların dallarında çok iyi işler bulduğunu söyleyen Tosunoğlu teknolojinin gelişmesiyle birlikte mühendislik dallarının da kendilerini yenilediğini ve öğrencilerin bu dallarda çok başarılı çalışmalara imza atabildiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG