Erişilebilirlik

Kürt Politikacıların Öcalan'la Görüşmesine İzin Verilmedi


Uzmanlara göre taraflar arasındaki derin güven eksikliği, zorlukla yürütülen barış çabalarının önündeki en büyük engel

Barış ve Demokrasi Partisi’nin dört üyesinin İmralı’da hapis yatan PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesine izin verilmedi. Heyette BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk de bulunuyordu.

Türk basınına göre Adalet Bakanlığı, Kürt politikacıların son günlerde Türk jetlerinin Kuzey Irak’taki operasyonlarını eleştirmelerine tepki olarak ziyarete izin vermedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Hava Kuvvetleri’nin bombardımanının eleştirilmesini kınamış ve operasyonların süreceğini söylemişti. Erdoğan, “Biz Kürt kardeşlerimize gönlümüzü açtık onlara bomba yağdırmadık, biz teröristlere bomba yağdırdık,” diye konuştu.

Siyasi gözlemciler, Başbakan Erdoğan’ın Kürtler’le yaptığı barış görüşmeleri nedeniyle milliyetçi çevreler tarafından gittikçe daha yoğun eleştirilere maruz kaldığını söylüyor. Başbakan, bugün kendi partisinin Kürt üyeleriyle de görüştü.

Genelkurmay, geçen hafta Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı. Haberlere göre operasyon, bir polisin PKK militanları tarafından öldürülmesini izledi.

Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan’ı Kürtler’e yaklaşımında tutarsızlıkla suçladı. Türk şöyle konuştu: "Elbette ki olaylar, eylemler oldu ama bu farklı bir şey. Yani 50 uçakla, hiçbir şey yokken oraya gitmek farklı olarak algılanıyor toplumda. Bunu, barış sürecinin güvensizliğini artıracak bir davranış olarak nitelendirdim, düşüncelerimi açıkladım. Sadece Kürtlerden hassasiyet beklemek gerçekten doğru değil. Herkesin o hassasiyeti göstermesi lazım."

Ahmet Türk’ün Abdullah Öcalan’ı İmralı’da ziyaret edecek heyete katılması bekleniyordu. Türk, Öcalan’la İmralı’dayken ilk kez bu ay başında görüşmüştü. Bu Öcalan’ın bir yılı aşkın süredir yaptığı ilk siyasi görüşmeydi.

Uzmanlar Öcalan’ın tecridinin bu tür ziyaretlerle son bulmasının barış görüşmeleri için önemli olduğunu ve güven tesis ettiğini söylüyordu. Ziyaretlerin devam edip etmeyeceği ya da ne zaman devam edeceği henüz açıklık kazanmadı.

Barış görüşmeleri bu ay Paris’te içlerinde PKK’nın kurucularından Sakine Cansız’ın da bulunduğu 3 Kürt eylemcinin suikastıyla aksamıştı.

Kürt gruplar, suikastlarda Türk devleti içindeki yasadışı unsurları sorumlu tutuyor, ancak hükümet olayın PKK içinde bir “hesaplaşma” olduğunu savunuyor. Fransız polisi bu hafta başında suikastlarla bağlantısı olduğu sanılan Türkiye vatandaşı bir Kürt’ü gözaltına almış ve bir “örgüt içi çatışmaya” işaret etmişti. PKK bu iddiaları reddetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG