Erişilebilirlik

Türk Mobilya Sektörüne Corona Dopingi


Çin’den başlayarak birçok ülkeye yayılan yeni tip Corona virüsü, dünya genelinde ekonomik büyüme beklentilerini de aşağı çekiyor. Ancak salgın nedeniyle Çin’e olan talebin azalması, Türkiye’de mobilya sektörü açısından yeni pazarların açılması anlamına geliyor.

Türk Mobilya Sektörüne Corona Dopingi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

31’inci kez kapılarını açan MODEKO – Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı, sektör temsilcileri tarafından Çin’in boşalttığı alanların doldurulması açısından önemli bir imkan olarak değerlendiriliyor. Mart başında Çin’in Guangzhou şehrinde ve 21-26 Nisan tarihlerinde İtalya’nın Napoli şehrinde yapılması planlanan fuarların ertelenmesi, İzmir’deki fuardan beklentileri de artırdı.

2019’da 3,6 milyar dolarlık ihracat

Fuarın açılışında konuşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, mobilya sektörünün 180 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin ihracatta dünyada 12’nci, üretimde 13’üncü sırada olduğunu söyledi. Yağcı, “Mobilya sektörü 2019 yılı sonu itibarıyla 3,6 milyar dolara ulaştı ve iki milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi. Türkiye, Çin'e ithalatını kısıtlayan veya durduran pazarlara alternatif olmalı. Mobilya sektöründe katma değerli sürdürülebilir kalite ve servisle rekabet gücümüzü artırarak kalıcı olacak şekilde çaba göstermeliyiz. Sektörün bu gelişmelerle bir fırsat yakaladığı değerlendirilirse pazardan büyük bir pay alma olasılığı var” diye konuştu.

İlk iki ayda yüzde 11,7 ihracat artışı

Açıklanan rakamlar da Türkiye’nin mobilya sektöründe ihracatını artırdığını gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörünün ihracatı, 1 Ocak ile 29 Şubat tarihleri arasındaki iki aylık sürede, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 900 milyon dolara yaklaştı.

Fuara katılan bir firmanın ihracat sorumlusu olan Oğuz Kırıcı, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Geçen ay, şimdiye kadar talep almadığımız ülkelerden talep aldık. Bunlar daha önce özellikle Uzakdoğu’dan mobilya alan ülkeler. Uzakdoğu’dan aldıkları ürünleri Türkiye’den aynı fiyat koşullarıyla tedarik etmek istiyorlar. Tabii ki Uzakdoğu ile Türkiye’deki maliyetler aynı değil. Arada yaklaşık yüzde 20-25 oranında bir fark vardı. Türkiye’den aynı fiyatlara alamayacaklarını öğrendiler. Ama Türkiye’de döviz kurlarının yüksek olması şu anda ihracatçı açısından bir avantaj olarak görülüyor. Orta noktada buluşuyoruz” dedi.

“İhracatçılar talebe yetişemiyor”

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan da geçen sene sıkıntılı günler yaşayan sektörün KDV indirimiyle iç pazarda rahatladığını söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Özkoparan, “Bunun dışında Corona virüsü nedeniyle Türkiye’ye gelen bir talep var. Şu andaki ihracat yapan bazı arkadaşlarımız taleplere yetişemediklerini söylüyorlar” diye konuştu.

Özkoparan gelen talebin kalıcı olabilmesi için yapılması gerekenleri de “İnovasyon şart. Tasarımlarımızı yenilemeliyiz. Dünya bizden ne istiyor, onlara çok iyi bakmalıyız. Çünkü her ülkenin kendine göre mobilya konseptinde farklı anlayışları var. Biz bunların tercihlerini yakalayıp onlara göre üretmeliyiz” sözleriyle anlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG