Erişilebilirlik

Trump'ın Ortadoğu Politika Danışma Kurulu'na Seçilen Türk


8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi için Demokrat aday Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ ın seçim kampanyaları tüm hızıyla sürüyor.

Seçimlerde ABD’de yaşayan çok sayıda Türk kökenli Amerikan vatandaşı da oy kullanacak.

ABD’nin 50 ayrı eyaletinde yaşayan bir çok Türk, Demokrat ve Cumhuriyetçi adayların seçim kampanyalarında çeşitli görevlerde bulunuyor.

Müslüman karşıtı söylemleriyle tepki çeken Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın seçim kampanyasında birçok Türk kökenli Amerikalı da yer alıyor.

Finans uzmanı Saygın Şimşek Trump’ın seçim kampanyasında üst düzey görev yapıyor. Şimşek, ayrıca Trump’ın seçilmesi halinde Ortadoğu politikalarını yönlendirmek için kurduğu danışma kurulunun da üyesi.

Eğer Trump başkanlığa seçilirse Ortadoğu politikalarında danışmanlarından biri de danışma kurulunda görevli Şimşek olacak. Uzun yıllardan beri ABD’de yaşayan Saygın Şimşek neden Trump’a destek verdiğini, Trump başkan seçilirse neler yapacağını ve ABD’de, dünyada ve Türkiye’de nelerin değişeceğini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Saygın Şimşek
Saygın Şimşek

‘Yeşil kuşak projesi iflas etti’

Şimşek, Trump’ın söylemlerinin halk tarafından yanlış anlaşıldığını ve manipüle edildiği görüşünde. Eğer Trump başkan seçilirse Ortadoğu da barışın yeniden sağlanacağını düşünüyor. Şimşek, Türkiye’nin Trump’ın politikalarından etkilenip, demokrasi ve laikliğin yeniden güçleneceği görüşünde.

Trump’ın seçilmesi halinde uygulayacağı Ortadoğu planını da şöyle anlatıyor: “Ne yazık ki son sekiz yıldır Obama, Clinton yönetiminde genişletilmiş Ortadoğu bölgesinde radikal İslam’ın yayıldığını ve bunun yaratmış olduğu terörün insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini görmüş olduk. Genişletilmiş Ortadoğu bölgesindeki farklı din inanç ve etnik yapılardan kaynaklanan bir mozaik vardı. Bu mozaikleri barışın ve insanlara arasındaki mutluluğun ancak laik ve demokratik yönetimlerle olacağını düşünüyoruz. Ancak şunu görüyoruz ki bunun karşısına dini ve faşist yönetimler iktidarlara geliyor. Ülkemizin kurucu babası Atatürk’ün ilkesi olan laik ve demokratik yönetimleri savunuyoruz. Bunu yaparken de şunu gördük son sekiz yılda Obama ve Clinton’ın almış olduğu kararlarda laik ve demokrat yönetimleri sonlandırdılar. Daha çok dini yönetimleri iktidarlara taşıyıp o bölgelerde daha çok sorunların ortaya çıkmasını sağladılar. Bu sadece Türkiye, Irak, Suriye değil. Yemen, Suudi Arabistan’da, Afrika da olan olaylar da var. Orta Asya’da olan olaylar var. Özellikle baba Bush’un döneminden gelen yeşil kuşak politikasının artık çöktüğünü ve iflas ettiğini söylüyoruz. O bölgelerde bugün yaşadığımız sorunların çözümsüzlüğünün nedeni yeşil kuşak projesinin iflasıdır. Onun yerine o bölgelerde yeniden laik ve demokratik yönetimlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz Trump’ı radikal İslam terörünü dile getirdiği ve tüm bu politikalarla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Ortadoğu ülkelerine yeniden barışı getireceğine inandığımız için destekliyoruz.“

"Amerikan ekonomisi yeniden canlanacak"

Trump’ın seçilmesi halinde, ABD ve dünyada izleyeceği politikaları değerlendiren Şimşek, planlanan değişimler şöyle anlatıyor;

“Biz Türk asıllı Amerikalılar olarak, Trump’ı sadece Ortadoğu politikaları için desteklemiyoruz. ABD içinde önemli projeleri ve doğru politikalarını da destekliyoruz. Trump’ın vergi reformu gerçekleşirse, Amerikan tarihinin en büyük vergi indirimi sağlanmış olacak. Bunun erimiş olan orta sınıfı yeniden canlandıracağını ve Amerikan ekonomisini düzlüğe çıkartacağını düşünüyoruz. Vergi indirimiyle Amerikan ekonomisi yeniden yeşerip canlanacak. Çin ile olan ticaret ilişkileri yeniden yapılandırılacak. Serbest piyasa ekonomiyle yapılan ticari anlaşmalar yenilenerek daha adil bir hale getirilecek. Trump’ ın bu konuyla ilgili çok iyi planları var. Savaş gazilerine daha fazla destek verecek. Her ülke ülkesine askeri alanda hizmet etmiş kişilere yardımcı olmak zorunda. Trump da Amerikan savaş gazilerine yeni haklar verecek”

"Silah bulundurma hakkı özgürlüğün temeli"

Şimşek, ABD’de çok tartışılan silah taşıma yasayla ilgili Trump’ın düşüncelerini de şöyle açıklıyor; “Trump, Amerikalılar’ın silah bulundurup taşıma hakkını savunuyor bizde bunu doğru buluyoruz. Amerika’nın kurucu babaları hem iç hem de dışarıdan gelecek tehlikelere karşı silahlandırmıştır. Özgürlüklerin temelini de bu oluşturmuştur. Eğer baskıcı yönetimler gelirse karşı koyup hükümet yeniden ele geçirilebilir denmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda biz çete savaşlarıyla ülkemizi kurtardık. Elimizdeki av tüfekleriyle Türkiye’yi kurtardık. Aynı şey burası için de geçerli. İnsanların silah bulundurma hakkı insanların temel özgürlüğüdür.”

"Göçmenlik sistemi adil değil"

Trump’ın göçmen karşıtı olmadığını savunan Şimşek, göçmenlik politikalarını da şöyle anlatıyor. “ Amerika’da adil olmayan bir göçmenlik sistemi var. Yasal olarak gelmek isteyenlerin başvuruları ve işlemleri yavaşlatılıyor. Demokratlar ise yasadışı göçmenlerin işlerini kolaylaştırıyor. Bunun önlenmesi gerekir. Buraya belli bir coğrafik yapılardan gelen özellikle ABD’nin güvenliğini tehdit eden ülkelerden gelecek olan insanların iyice araştırılmasından sonra ülkeye alınması gerekir diye düşünüyoruz. Bu sadece Ortadoğu değil. Orta Asya’da, Afrika da baş bölgeler içinde aynı. Uygulanmayan kanunların uygulanmasını istiyoruz açıkçası”

"Clinton seçilirse Amerikan halkı acı çekmeye devam eder"

Ülkede ekonominin iyi gitmediğini ifade eden Şimşek, “Son sekiz yıldır Amerikan ekonomisi büyük bir sıkıntıya girdi. Borsa ve finans piyasalarında canlılık olsa bile sokak ekonomisinde büyük acılar yaşanmaktadır. Esnaf kan ağlamaktadır. Orta sınıfta büyük bir erimi olmuştur insanların kazandıkları para ya yerinde saymış yada azalmıştır. Bir çokları işini kaybetmiştir. Tüm bunlar olurken yaşam masrafları artmıştır. Trump yenilikler ve değişimlerle gelip bunları düzeltecektir. Sekiz yıldır süren politikalar artık iflas etmiştir. Eğer Clinton seçilirse bu acılar devam edecektir” dedi.

"Laik Türkler'in oyu Trump’a" kampanyası

Laik ve demokrat Türkler'in Trump’ı desteklediğini belirten Şimşek, başlattıkları “Laik Türkler'in Oyu Trump’a” kampanyasını şöyle anlatıyor: “Laik Türkler'in oyu Trump’a kampanyası başlattık. Facebook’ta sayfa açtık. 28 bin sayfa beğenimiz oldu bir haftalık ulaşımlarımız 18 milyon kişiyi buldu. Haftada yaklaşık 6 milyon kişide videolarımızı izliyor. Kampanyamıza olan ilgi ise giderek artıyor. İlk başlarda olmasa da şimdi çok büyük bir destek var ve bu destek her geçen gün artıyor. İnsanlarımız Trump konusunda yeterince bilgi sahibi değildi. Biz onları bilgilendirdikçe özellikle Türk kökenli Amerikalılar'ın Trump'a desteği arttı.”

Şimşek, Clinton’ı destekleyen Türk kökenli Amerikalıların giderek azaldığını belirterek, “Özellikle Hillary Clinton’ın özellikle o bölgede IŞİD ve PKK ,PYD ile ilişkilerinin ortaya çıkması ve bunun WikiLeaks belgeleriyle pekiştirilmesiyle Trump’a Türklerin desteği arttı. Clinton’ın üç ayrı başkanlık tartışma programında birden açık açık bölgede ortaklarının Kürtler olduğunu açıklamasından sonra destekler zirve yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG