Erişilebilirlik

Türk Kökenli Almanya Uyum Bakanına Tehditler


Aydan Ozoguz
Aydan Ozoguz

Sağ popülist ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif AfD partisinin başbakan adayı Alexander Gauland’ın, Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’dan ‘bir çöp gibi kurtulacaklarını’ ima etmesine tepkiler sürüyor.

Seçimlere üç hafta kala AfD’nin, ırkçı söylemlerini açıkça tırmandırması olarak tanımlanan açıklama, partinin diğer birinci sıra adayı Alice Weidel’in son açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. Özoğuz’u ‘Federal Hükümetin utanç lekesi’ olarak tanımlayan Weidel, Türkiye kökenli bakanın Hamburg’da doğmuş olmasına rağmen, Almanya’nın anayasası ve kültürünü kabul etmediğini, nitekim çocuk yaşta evliliklere karşı tavır koymadığını ve sosyal devletin göçmenler tarafından sömürülmesine de karşı çıkmadığını öne sürdü.

AfD’li politikacı, Devlet Bakanı Özoğuz’un Müslüman dernek ve kurumlarla yaptığı ortak çalışmaların amacının "Almanya’da bir paralel devlet inşa ederek şeriat sistemi oluşturmak" olduğunu öne sürdü ve "Hükümetin bu utanç lekesi, bundan sonra Anadolu’da mı, Afganistan’da mı ya da Suudi Arabistan’da mı yaşamak istediğine kendisi karar vermeli" dedi.

Başbakan Angela Merkel dün düzenlediği geleneksel yaz basın toplantısında, Gauland’ın sözlerini eleştirerek, "Bunlar ırkçı ifadeler. Benim bütün bakanlarım bu sözleri kendilerine söylenmiş olarak aldı. Bu asla kabul edilemez" demişti. Gauland, geçen hafta sonu Thüringen eyaletinin Eichsfeld kentinde yaptığı seçim konuşmasında, Özoğuz’un üç ay önce bir gazetede yazdığı makaleye atıfta bulunmuştu.

Özoğuz bu makalesinde, “Almancanın dışında spesifik bir Alman kültürü tanımlanamaz. Tarihsel olarak Alman tarihinin daha ziyade ‘bölgesel kültürler’ ile çeşitlilik ve göçten etkilendiğini görürüz” satırlarına yer verdi. Gauland ise seçmenlere, “Özoğuz’u buraya çağırın. Alman kültürü neymiş gösterin. Sonra da biz onu Tanrı’nın yardımıyla Anadolu’da bertaraf ederiz” şeklinde seslendi.

‘Bertaraf’ın karşılığı olan ve Gauland tarafından kullanılan ‘entsorgen’ fiili, Almanca’da daha ziyade çöplerin yok edilmesi, imha edilmesi, dönüştürülmesi anlamına geliyor. Ama aynı zamanda milyonlarca Yahudi’nin toplama kamplarında katledilmesinin Naziler tarafından kullanılan söylemi olarak da biliniyor.

Bu arada Thüringen eyaletindeki Mühlhausen Savcılığı'nın Gauland'ın ifadeleriyle ilgili ön soruşturma başlattığı duyurdu. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" gerekçesiyle yapılan bir duyuruyu işleme koyan savcılık, Özoğuz ile ilgili Gauland’ın ifadelerinin yargıya taşınacağını bildirdi.

1973-2013 yılları arasında Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi üyesi olarak, partinin önde gelen isimleri arasında bulunan Gauland, 2013 yılında sağ popülist AfD’nin kurucuları arasında yer aldı. 77 yaşındaki politikacı, partideki milliyetçi-muhafazakar kanadın önde gelen isimleri arasında yer alıyor ve İslam dininin Almanya toplumuna ve kültürüne ters düştüğünü iddia ediyor. Seçim anketlerinde AfD’nin oy oranı son sayılara göre yüzde 10 civarında olarak belirlendi. Bu tahminin 24 Eylül’deki seçimde doğru çıkması durumunda AfD Alman parlamentosunda üçüncü büyük parti durumuna gelecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG