Erişilebilirlik

Türk Kamuoyu Hükümetin Suriye Politikasından Tedirgin


Türk Kamuoyu Hükümetin Suriye Politikasından Tedirgin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Suriye’de çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken, Türkiye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iktidarına son verilmesi çabalarına devam ediyor. Ancak Türk kamuoyu, Suriye’yle savaşa karşı. Amerika’nın Sesi muhabiri Sitare Sieg, İstanbul sokaklarında halkın nabzını tuttu, savaşa karşı kamuoyunun muhalefetini ve mültecilere yönelik bakışı inceledi.

Türkiye’deki muhalefet yanlıları, Suriyeli sığınmacıların sayısının artmasından ve hükümetin Suriye’de isyancılara verdiği destekten rahatsız. Hükümetin politikalarının ticarete zarar vermesinden ve sığınmacı sayısındaki artışın istikrarsızlığa yol açmasından kaygılılar.

Bilgi Üniversitesi’nden İlter Turan da kaygılı: “Bu yüksek maliyetli bir durum. Türkiye’nin yeni gelenleri daha ne kadar ağırlayabileceğini bilmiyorum. Hele ki rakamlar artmaya devam ederse.”

Türkiye ve Suriye arasında son dönemde neredeyse her gün karşılıklı topçu ateşi açıldı. Askeri birliklerin sınırdaki faaliyetleri yoğunlaştıkça halkın kaygısı da artıyor:

“Ben Türkiye ve Suriye arasında bir savaş istemiyorum. Bu Erdoğan hükümetine zarar verir.”

“Kimse savaş istemez. Bu herkese acı verir. Hem de Suriye aynı zamanda eski bir dost ülke.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki şiddet olaylarının sona ermesi için büyük güçlerin bu ülkeye müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, son tartışmalarında Suriye muhalefetini nasıl destekledikleri konusunda görüş ayrılıklarını ortaya koydu.

Obama, “Suriye’de gördüklerimiz üzücü. Bu açıdan muhalefete yardım için elimizden geleni yapacağız. Ancak askeri açıdan Suriye’ye müdahale ciddi bir adım olur, bunun farkında olmamız gerek,” şeklinde konuştu.

Romney ise, “Amerika’nın liderliğini göstermesinin tam zamanı. Yalnızca askeri olarak değil, örgütlenme açısından, bir devlet olarak oradaki tarafları bir araya getirmemiz, sorumlu tarafları bulmamız gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Ancak Türk hükümeti kendini gittikçe daha yalnız hissediyor.

İlter Turan, “Türkiye müdahale konusunda diğer ülkelerin samimiyetini yanlış anladı. Tek yanlı bir müdahaleyle de ilgilenmiyor. Bundan dolayı hükümetin müdahale yoluyla Suriye’deki olaylara son verme politikası şimdilik işe yarıyor gibi görünmüyor,” diyor.

Suriye’deki iç savaşın başlamasından bu yana Türkiye’yle ticaretin azalması kaygı uyandırıyor. Türk kamyonlarının Suriye’ye mal taşıyamaması nedeniyle ticaret normalin beşte birine düşmüş durumda.

Başbakan Erdoğan ve hükümetinin uluslararası liderlik amacıyla izlediği politika, şimdi bir iç soruna dönüşmüş durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG