Erişilebilirlik

Türk Halkı Suriye’deki Son Gelişmeler Hakkında Ne Düşünüyor?


Türk Halkı Suriye’deki Son Gelişmeler Hakkında Ne Düşünüyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la Suriye’de “güvenli bölge” kurulması ve PYD-YPG konusunda uzlaşabileceklerini ifade etmesine rağmen VOA Türkçe’nin görüş aldığı vatandaşlar, Ankara–Washington hattında anlaşma olabileceğini düşünmüyor.

Türkiye’nin gündeminde, Trump’ın 14 Ocak’taki “Kürtler’i vurmaları durumunda Türkiye’yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız” mesajı ve Suriye’deki gelişmeler tartışılmaya devam ediyor. Son olarak Erdoğan’ın Suriye sınırında ABD’yle birlikte “güvenli bölge” kurulmasına olumlu baktığı ve Suriyeliler için iki katlı konutlar inşa edebilecekleri açıklaması konuşuluyor.

VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı vatandaşlar ise, Erdoğan’ın aksine ABD’yle Türkiye’nin Suriye konusunda anlaşabileceklerine inanmıyor. Suriyeliler’e konut inşa edilmesiyle ilgili kimisi bunun Türkiye’ye ekonomik yük oluşturacağını kimisi ise belki de ülkelerine geri dönmelerine yardımcı olacağını dile getiriyor.

Ankaralı vatandaşlardan 52 yaşındaki İrfan Yüce, ABD’yle Türkiye’nin anlaşabileceklerine inanmayanlardan ve bunun nedeni olarak da “Türkiye’nin öncelikleri ile ABD’nin çıkarları arasında çatışma” olmasını gösteriyor. Ama siyasetçiler tarafından iki ülke arasında asgari müşterek bulunmaya çalışacağını da belirten Yüce, Suriyeliler’e kendi ülkelerinde hizmet verilmesi bakımından konut inşaatı görüşünü destekliyor. Yüce, “Türkiye’nin askeri harcamaları zaten yeterince yüksek dolayısıyla en azından o harcamalar düşerse o evler bize pahalıya gelmez” diyor.

Özel sektörde Suriyeliler’le birlikte çalıştığını söyleyen 39 yaşındaki Mehmet Yurtpınar da oldukça umutsuz. ABD’yle anlaşılabileceğine inanmadığını kaydeden Yurtpınar, Suriyeliler’e burada devlet desteği verilmesinden şikayetçi ve ülkelerine geri dönmeyeceklerini savunuyor.

Vatandaşlardan 61 yaşındaki Oktay Solak da, “Ben anlaşabileceklerini zannetmiyorum. İki ülke farklı politikalar izliyorlar. Trump’ın da son tehdidi var. Türkiye’nin hem jeopolitik konumu hem de durumu çok farklı. Cumhurbaşkanı ‘Kürtler’i ezeriz’ diye bir deyim kullandı. Ama sonra Trump ‘ekonominizi mahvederiz’ dedi şimdi Erdoğan’ın sesi çıkmıyor. Türkiye ile ABD anlaşamaz” görüşünde. Suriyeliler’e ev yapılmasına da karşı çıkan Solak, “Bizim ülkemizdeki milyonlarca yoksul insan evsiz insan var ya saçma bir şey olur mu? Mantıklı olarak düşünmek lazım” diyor.

58 yaşındaki Güler Topal da, “Suriyeliler gitsinler memleketlerine, biz karışmayalım. Öyle bir şey de yok aslında oraya PKK yerleşecek. Amerika yalan söylüyor bu konuda. Biz Amerika’ya tepkiliyiz. Türkiye’nin dostu değil” diyerek Erdoğan’ın aksine uzlaşma olmayacağını savunuyor.

Arda Fırat Kapan, 18 yaşında bir genç olduğunu belirterek, gündemi takip ettiğini ve bu nedenle de ABD’yle Türkiye’nin Suriye konusunda anlaşabileceğini düşünmediğini söylüyor. “Öncelikle Türkiye’deki evsizlere iki katlı ev yapsınlar, bence kendi ülkemizdeki insanlara yapılırsa daha iyi olur” diyen Kapan, halka detayları anlatılmasa da ABD’yle yine de anlaşılamayacağını düşündüğünü vurguladı.

Sivaslı olduğunu belirten 57 yaşındaki Gazi Şentürk ise, ABD’nin dediklerini Türkiye’nin kabul edeceğini söylüyor. Türkiye’nin yıllardır NATO’ya bağlı olduğu için ABD’ye göbekten bağlı kaldığını oysa Atatürk’ün ülkesi olarak tam bağımsız olması gerektiğini söyleyen Şentürk, mevcut dış politikayı da “tutarsız” bulduğunu söylüyor. Suriye’de güvenli bölgede konut yapılmasına da karşı olduğunu belirten Şentürk, konut yapmak yerine burada olduğu gibi çadır/konteyner kentler yapılması gerektiğini düşünüyor. Şu anda Suriyeliler nedeniyle Türkiye’nin sınır illeri Gaziantep, Kilis gibi yerlerde ciddi sıkıntılar yaşandığını da kaydeden Şentürk, Suriyeliler’e yardım etmek gerektiğini ancak onların da kendi ülkelerinde olması gerektiğini savunarak, “140-150 milyar paramız mültecilere giderse olmaz ki bu parayla illerimize birinci sınıf sanayii kurulurdu. İşsiz kalmazdı. Hatta Suriyeli işsiz bile kalmadı” diyor.

Bazı vatandaşlar ise Ankara–Washington hattında anlaşma sağlanabileceğinden yana umutlu görünüyor. 47 yaşındaki Şeyhmuz Ertürk, hem ABD ile Türkiye’nin anlaşabilmesini umut ediyor hem de Türkiye’deki Suriyeliler için orada güvenli bölgede konut inşa edilmesinin güzel olacağını söylüyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG