Erişilebilirlik

Türk Futbolu UEFA'dan Destek Arıyor


Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da şike soruşturması çerçevesinde tutuklanarak cezaevine gönderildi
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da şike soruşturması çerçevesinde tutuklanarak cezaevine gönderildi

Türk futbolunu saran şike skandalı ve onu izleyen soruşturma sonucu 60’tan fazla kişi tutuklandı. Soruşturma devam ederken Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri, Cenevre’de Avrupa Futbol Kulüpleri Federasyonu UEFA yetkilileriyle bir araya geldi.

UEFA şike iddialarına karıştığı saptanan kulüpleri bir daha Avrupa kupalarına sokmamakla tehdit ediyor.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Lütfi Arıboğan ise, görüşmeden sonra UEFA’nın güvenini tazelediklerini söyledi.UEFA Türkiye’nin önde gelen futbol kulüplerinin yöneticilerinin şike iddialarıyla tutuklanmasından kaygılı. Son sezonda oynanan en az 19 maçta şike yapıldığı iddiaları var. Geçen hafta Beşiktaş kulübü, şike iddialarından aklanıncaya kadar kazandığı Ziraat Türkiye Kupası’nı Türkiye Futbol Federasyonu’na iade etti.

Basında çıkan haberlere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyespor oyuncusu İbrahim Akın savcılıkta verdiği ifadede, kötü oyun karşılığında Beşiktaş’tan bir yarış atı ve 150 bin dolar almayı kabul ettiğini söyledi.

UEFA’nın kaygılarının ve şike iddialarının merkezindeki Fenerbahçe’nin başkanı Aziz Yıldırım da bir süre önce tutuklandı. Fenerbahçe’nin Süper Lig kupasını alabilmek için bazı maçları satın aldığı iddiaları soruşturuluyor.

Spor Yazarları Derneği Başkanı Esat Yılmaer, Türkiye Futbol Federasyonu’nun, Fenerbahçe’yi Avrupa Şampiyonlar Kupası’ndan menetmemesi için UEFA’yı ikna etmiş olabileceğini söylüyor. Yılmaer, UEFA’nın Fenerbahçe’yi cezalandırmak için elinde yeterli kanıt olmadığını söylemekle birlikte, herkesin mahkeme kararını dört gözle beklediğine işaret ediyor. Yılmaer, “Kim suçlu, kim değil, daha bilinmiyor,” diye konuşuyor.

Ancak davanın sonuçlanması iki ila üç yıl alabilir. Soruşturma da büyüdükçe UEFA’nın Türk futboluna baskısı da artabilir.

Şampiyonlar Kupası’nda oynaması beklenen bir diğer takım olan Trabzonspor’un Başkanı Sadri Şener de kısa bir süre gözaltına alındı, daha sonra yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Milliyet gazetesi yazarlarından Aslı Aydıntaşbaş skandalın tüm Türkiye’yi sardığını söylüyor. Aydıntaşbaş, şike soruşturmasının tüm siyasi gelişmelerin önüne geçtiğini, herkesin çılgınlar gibi futbol tartıştığını belirtiyor.

Geçen hafta binlerce Fenerbahçe taraftarı, Kadıköy Rüştü Saraçoğlu Stadı dışında gösteri düzenledi. Şiddet olayları çıkan gösteride, futbol fanatikleri polisle çatıştı. Taraftarlar soruşturmanın Fenerbahçe’ye yönelik bir komplo olduğuna inanıyor.

Çok sayıda futbol kulübünün zengin ve nüfuzlu işadamları tarafından yönetildiği Türkiye’de şike iddiaları yıllardır vardı. Soruşturmanın Fenerbahçe dışındaki diğer kulüplere de genişletilmiş olması, bu durumu dengeli bulan kamuoyunda da destek buluyor.

XS
SM
MD
LG