Erişilebilirlik

Türk Ekonomisine Diaspora Desteği


Türk Ekonomisine Diaspora Desteği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

New York’ta toplanan Dünya Türk İş Konseyi’nin hedefi, güçlenen Türkiye imajını daha da ileriye götürmek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından New York’ta geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir toplantı, yurtdışında yerleşik Türk işadamlarını biraraya getirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Türk diasporasının önemi üzerinde duruldu, bu işadamlarının yaşadıkları ülkelerde Türkiye için nasıl bir güç odağı olabilecekleri ele alındı.

Dünya Türk İş Konseyi’nin New York’taki toplantısında ortak bir mesaj vardı. Bu da farklı ülkelerde yaşayan Türk işadamlarının bulundukları yerlerin siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamına nüfuz etmeleri, Türkiye için bir lobi gücü oluşturmalarıydı.
New York’taki toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

Şimşek, hem Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında genel bir değerlendirme yaptı, hem de yurtdışındaki Türk işadamlarından beklentilerini açıkladı: "Hakikaten Türkiye, bir takım sıkıntılara rağmen, kısa vadede iniş çıkışlara rağmen orta ve uzun vadede çok iyi bir geleceğe sahip ama bu geleceğin gerçekleşmesi, bu potansiyelin gerçekleşmesi sizlerle birlikte bu güç birliğinden geçiyor. Ben sizin katkınızı bütün samimiyetimle çok önemsiyorum. Hem buralardaki deneyimlerinizin Türkiye’ye aktarılması, hem buralarda Türkiye ile ilgili ilişkilerin geliştirilmesi; yani inanılmaz o anlamda tabii ki katkınız söz konusu."

Bakan Mehmet Şimşek, yurtdışında yaşayan Türk işadamlarına bulundukları yerlerdeki etkinliklerini artırmaları konusunda da bazı tavsiyelerde bulundu: "Sizden tek beklentimiz var. Başarılı olun. Başarının anahtarı hangi ülkede yaşıyorsanız tabii ki o ülkenin kanunlarına uyacağız, dilini en az ana diliniz kadar konuşacağız, çocuklarımıza çok iyi eğitim vereceğiz, o ülkenin ekonomisinde ve siyasetinde çok aktif rol oynayacağız. Siz bunu başarın bize dünyanın en büyük iyiliğini yapmış olursunuz."

Dünya Türk İş Konseyi’nin New York toplantısında DEİK İcra Kurulu Başkanı ve Dünya Ticaret Odaları Başkanı Rona Yırcalı da katıldı.

Aynı zamanda Dünya Türk İş Konseyi’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Yırcalı, 2009 yılında kurulmasından bu yana bu örgütün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Diaspora olarak tanımlanan yurtdışındaki Türkleri biraraya toplayan bu kuruluşun hedeflerini açıkladı: "Ana hedefimiz Cumhuriyet’in 100. Kuruluş yılında dünyanın en etkin üç diasporasından biri olabilmek. Belki en kalabalığı olmayacak ama en etkinlerinden birisi olmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız sonucunda artık diaspora konusu artık milli bir politika haline gelmiştir. Bugün DTİK’in katkılarıyla hazırlanan diaspora eylem planı var."

Dünya Türk İş Konseyi’nin Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Coca Cola şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent de, Türk ekonomisinin herkesi kıskandıracak noktaya geldiğini kaydetti: "İyi maliye politikalarıyla kayıp yıllar diyebileceğimiz 90’lı yılların sıkıntılarını atlatmıştır Türkiye. Bütçesi denkleşmiştir, kamu borçları dünyanın birçok ülkesini kıskandıran seviyelere çekilmiştir. Kişi başına gelirin 10 bin doları aştığı, toplam üretimin 800 milyar doları bulduğu Türkiye ekonomisi 1 trilyon dolara doğru hızla ilerlemektedir."

Muhtar Kent, son yıllarda Türkiye’de gelir eşitliği konusunda da pozitif ilerlemeler olduğuna, Avrupa’daki krize rağmen Türkiye’ye büyük miktarda uluslararası yatırım girdiğine de dikkati çekti.

Kent, bu çerçevede Dünya Türk İş Konseyi olarak nihai hedeflerinin Türkiye’nin yurtdışında yükselen imajının daha da ileriye götürülmesine öncülük etmek olduğunu vurguladı. Kent, tüm dünyadaki Türk iş adamlarını da konseye üye olmaya çağırdı.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG