Erişilebilirlik

Türk Dostu Senatör Robert Byrd Hayatını Kaybetti


Robert Byrd
Robert Byrd

Türk dostu Amerikalı Senatör Robert Byrd hayatını kaybetti. Amerikan Senatosu'nun en kıdemli üyesi 92 yaşındaki Batı Virginia senatörü Byrd, geçen hafta Washington’da bir hastaneye kaldırılmıştı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesi için çalışan Senatör Byrd, Senato genel kuruluna kadar gelebilen Ermeni karar tasarılarının engellenmesi için büyük çaba göstermişti. Robert Byrd 1980’li yıllarda Senato genel kurulunun gündemine alınan Ermeni karar tasarısının uzun süre görüşülmesini engelleyerek geri çekilmesini sağlamıştı.

Bir zamanlar ırk ayırımı ve beyazların üstünlüğe inanan Ku Klux Klan üyesi olan Byrd, zamanla eşit haklar savunucusu olmuş ve ırk ayrımcısı tutumu uçun özür dilemişti.

Başkan Barack Obama, Byrd’ü zamanla değişim cesaretini gösteren ve inandığı ilkeleri savunan bir lider olarak niteledi. Obama, “Mantığın sesini kaybettik,” şeklinde konuştu.

On iki ayrı başkan döneminde Kongre’de görev yapan Senatör Robert Byrd, başından beri Irak’ın işgaline karşı çıkmış ve Afganistan’daki askeri yığınağın artırılmasını eleştirmişti.

Eski başkan Bill Clinton, Byrd’ü ‘anayasa konusunda en saygın otorite ve tarihe saygısı büyük bir lider’ olarak niteledi. İlk kez 1952 yılında Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadına seçilen Robert Byrd, 1958 yılında senatör oldu.

Byrd, son yıllarda sağlığı bozulmakla birlikte görevine devam etti ve federal bütçeden milyonlarca dolarlık fonun, senatörü olduğu Batı Virginia için harcanmasını sağladı.

XS
SM
MD
LG