Erişilebilirlik

'Türk Dizilerinde Cinsellik İzlenme Oranını Arttırıyor'


Türkiye’de televizyonlarda 60’tan fazla dizi yayınlanıyor. Bu, Türk halkının romantizm ve drama olan tutkusunun bir göstergesi olarak görülüyor. Ancak herkes durumdan memnun değil. Hükümet içinde, dizi çılgınlığının dizginlenmesi gerektiğini düşünenler var.

30 yaşındaki Cemile Kaptan için her yeni gün yeni bir dizinin de başlangıcı demek. Kaptan’ın bu aralar izlediği dizi yasak aşkla ilgili.

Televizyon dizileri, tıpkı Kaptan’ın hayatında olduğu gibi neredeyse bütün Türkiye’de hayatın merkezine oturmuş durumda.

Kaptan, “Dizileri izliyorum çünkü başka şeyler düşünmemi engelliyorlar. Bana sorunlarımı unutturuyorlar. Türkiye’nin gidişatını falan düşünmüyorum. Sadece diziye odaklanıyorum. Her gece en az bir ya da iki dizi izliyorum. Mesela bu dizide, başroldeki genç yaşlı amcasının genç karısına aşık oluyor. Biraz tuhaf belki ama beni çok güzel oyalıyor. Adeta uyuşturucu gibi” diyor.

Diziler her ne kadar televizyonun küçük ekranından evlere ulaşsalar da yemek masalarında, genel kurullarda, hatta mecliste bile etkili oluyor. Hatta bazen milletvekillerinin oturumları bırakıp favori dizilerini izlemeye gittiği bile söyleniyor.

TV8 Genel Yayın Müdürü Haluk Şahin, dizilerin Türkiye’deki 50’yi aşkın kanala can kattığını, en çok da cinselliğin prim yaptığını söylüyor.

Şahin, “Bir dizi tuttuğu zaman diğer bütün kanallar konuyu taklit etmeye başlıyor. Daha fazla seyirciyi ekran başına çekebilmek için giderek daha fazla risk alıyorlar. Çünkü temel hedef reytingleri yükseltmek. Reyting demek, para demek. Türkiye’de reklam pastası giderek büyüyor, hacmi neredeyse 4 milyar dolara yaklaştı” diyor.

Ancak diziler konusunda herkes aynı heyecanı duymuyor. Muhafazakar çevreler endişeli. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aileden sorumlu bakanı Selma Aliye Kavaf, dizilerin kontroldan çıktığını ve toplumun sosyal dokusunu tehdit ettiğini düşünüyor.

Kavaf, “Aile kavramının önemini korumak ve değerlerimizi aktarabilmek önemli” diye konuşuyor. Birçok dizi “erotik” içerikli olduğu gerekçesiyle cezaya çarptırıldı. Ancak Kavaf bir adım daha ileri giderek “Müstehcenliğe Karşı Yetişkin Gözlem Komitesi” oluşturmak istiyor. Komite’nin müstehcen içerikli dizileri yasaklama hakkı olacak. Televizyonlar da aile değerlerini öne çıkaran içerikli programlar yayınlamak zorunda olacak.

Ancak Haluk Şahin, seçmenlerini mutlu etmeye çalışan bakanın pratikte bu teoriyi hayata geçireceğini düşünmüyor.

Şahin, “Bazı sahnelerin pornografiye vardığına dair birçok şikayet oldu ancak bu, giderek daha fazla izleyiciyi ekran başına çektikleri gerçeğini değiştirmiyor. Herkes, bir yandan şikayet ediyor bir yandan da bu dizileri izliyor” diyor.

Cemile Kaptan’ın sevdiği dizinin finali 3 saat sürdü. Kaptan finalin güzel olduğunu düşünüyor. Kaptan’a göre dizilerin yasaklanması düşünülemez bile.

Kaptan, “Herhalde herkes delirir. Çünkü herkes benim gibi düşünüyor. Herkes bu dizileri neden izliyor sanıyorsunuz? Dizileri yasaklayamazlar” diye tepki gösteriyor.

Seçimlere bir yıldan az kalmış olması, kimilerine göre böylesi bir iyimserliği haklı kılıyor. AKP’nin giderek artan bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu söyleyenler, partinin son ihtiyacı olan şeyin aralarında kendi milletvekillerinin de bulunduğu bir kalabalığı dizi yasağıyla öfkelendirmek olduğunu belirtiyor.

Haberi sesli olarak dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG