Erişilebilirlik

Türk Basını Paris Saldırılarını Nasıl Gördü?


Cuma günü geç saatlerinde düzenlenen terör saldırıları büyük ölçüde Türkiye’deki gazetelerin Pazar günkü nüshalarında ayrıntılı olarak yer aldı. Basının amiral gemisi olarak tanımlanan Hürriyet, “teröre inat” başlığının altında Fransız devriminin üç temel kavramı olan ‘eşitlik, özgürlük ve kardeşlik’i Fransızca olarak “egalité, liberté, fraternité” hatırlattı. Zaman gazetesi ise birinci sayfasına 13 dilde “terörü lanetliyoruz” yazdı. Yayın hayatına yeni başlayan Yeni Yüzyıl, “Ankara-Paris uzak değil, barbarlığa lanet” başlığını tercih etti.

Posta, Cerablus’taki IŞİD bayrağını hatırlattı

Posta gazetesi ise “o bayrak inmiyor acılar dinmiyor” başlığı altında IŞİD’in Tükiye’nin hemen sınırındaki Cerabus’ta bulunan IŞİD bayrağını Ankara katliamı ve Paris katliamından kurtulanların fotoğrafını birlikte kullanarak başta Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olmak üzere tüm dünyaya mesaj gönderdi.

Muhafazakar basının bir bölümü ise hem Pazar hem de Pazartesi günkü nüshalarında başta Fransa olmak üzere Batı dünyasını eleştirdi.

Yeni Şafak gazetesi yazarı ve AKP İstanbul milletvekili Markar Esayan, Batı’nın Ortadoğu’daki politikalarına tepki gösterirken şu ifadelere yer verdi.

‘‘Mısır'a müdahale edilmeseydi, daha yumuşak bir geçişin ümidi ortaya çıkmış olacak, IŞİD gibi örgütler böyle alan bulamayacak, Türkiye modeli de tüm mazlum ülkelere daha güçlü yansıyacaktı. Ama böyle yapmak yerine, Sykes-Picot düzenini tahkim etmek istediler. ‘Kötü örnek’ gördükleri Türkiye'de ise bir darbenin destekçisi oldular. Ama ceset kokuyor, çürüyen bedeninden de mikroplar saçıyor. IŞİD bir İslam değil, Batı ürünüdür. Batı bunu anladığında çözüm de gelecektir, yeni dünya düzeni de.’’

Akit ve Vahdet’ten Fransa eleştirisi

Pazar günü “Sizin eseriniz’ başlığının altına “Kırmızı bültenle aranan PKK teröristlerini himaye eden, PYD yöneticisini saraylarında ağırlayan Fransa’nın 130 vatandaşını teröre kurban vermesi ‘benim teröristim iyi, seninki kötü’ mantığındaki çarpıklığı bir kez daha gözler önüne serdi” yazan Vahdet gazetesi Pazartesi günü ise “Hedef İslam” başlıklı haberinde “11 Eylül, IŞİD’in yaptıkları en son Fransa katliamının amacı, İslamiyet’e geçişi engellemektir,’ dedi.

Akit gazetesi ise benzer tavrı daha sert cümlelerle ifade etti. “Yaktılar yandılar” başlığının yanında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın PYD yöneticilerini Elysée Sarayı’nda ağırladığı fotoğrafı kullanan gazete, ‘‘Birleşmiş Milletler ve NATO’nun bilgisi olmadan Libya’ya saldırı düzenleyen Fransa tepki çekmişti. Fransa’yı kana bulayanlar eylemi ‘Libya’nın karşılığı’ olarak açıkladılar’’ cümlelerini kullandı.

Milli Gazete: Rüzgar eken Fransa fırtına biçiyor

Bir başka Fransa eleştirisi ise Saadet Partisi’ne yakın yayın çizgisindeki Milli Gazete’den geldi. “Bumerang” başlığını atana gazete, “Anlayın artık zulümle abad olamıyorsunuz, binlerce kilometre uzakta attığınız bombalar dönüp sizi can evinizden vuruyor” sözleriyle Fransa’nın özellikle Afrika kıtasında yaptığı sömürünün bedelini ödediğini savundu ve “rüzgar eken Fransa fırtına biçiyor” ifadesini kullandı.

Pazar günü “Hedef Suriye’de demokratik çözümü savunan Avrupa’yı IŞİD tehdidiyle koalisyon içinde oyuna sokmak” yazan Aydınlık gazetesi, ertesi gün “Paris’in katiline çuvallı isyan” başlıklı haberde Fransa’daki katliamla ABD arasında bağlantı kurdu. Haberde ‘‘G-20 Zirvesi’nin yapıldığı Antalya’da TGB’li gençler, Obama’nın kuklasının başına çuval geçirerek IŞİD’i kuran, PKK ve PYD’ye destek olan ABD’yi protesto etti’’ denildi.

Ahmet Hakan: Dün Beyrut’ta bombalar patladı, fiyakalı kampanya yapan olmadı

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan ise “Kusura bakmayın acıları yarıştırdım” başlıklı yazısında Ortadoğu’da patlayan bombalara, öldürülen yüzbinlere sessiz kalan Batı’nın Paris saldırılarına hassasiyet göstermesini eleştirdi.

“Daha dün Beyrut’ta bombalar patladı. Fransa’nın destek verdiği bir kesim, Fransa’nın destek vermediği bir kesimi bombaladı. Onlarca kişi öldü. Fiyakalı bir kampanya falan yapan olmadı. Suruç Katliamı... Ankara Katliamı... Sanki sıradan işlermiş gibi algılandı. Alabildiğine yerel, alabildiğine dünyadan uzak... Bir mum yakanımız bile çıkmadı. Söz konusu Paris olunca...Fiyakalı kampanyalar, ‘Pray for Paris’ diye küresel haykırışlar, mum yakmalar, dünyayı ayağa kaldırmalar falan. Acıları yarıştırmayalım yarıştırmasına da. Bu denli adaletsiz, eşitsiz vicdansız bir yarış, kimsenin kanına dokunmuyorsa ne dokunacak? ’’

Diriliş Postası: Paris’i IŞİD’i ortaya çıkaran Beşar Esad vurdu

Bugünün en ilginç haberi ise Diriliş Postası’ndan geldi. Suriye savaşını yakından takip eden gazete “Ahrar-ı Şam: Paris’i Esad vurdu” manşetini attı. Suriye’de Esad’a karşı savaşan Ahrar-ı Şam örgütünün siyasi liderlerinden Abdullah Eş-Şami’nin “İran’ın yardım ve destekleriyle IŞİD’i ortaya çıkaran kişi Beşar Esad’dır’’ şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Cumhuriyet gazetesi, ise “Katliamın yolu Ege’den geçti” başlıklı haberinde Fransız polisinin ‘‘Bir süre önce Suriye’den dönen ve Türkiye üzerinden geçen hücrenin üzerinde durduğunu” belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG