Erişilebilirlik

Karahan:"Türk Asıllı Amerikalılar'ın Siyasi Geleceğinden Umutluyum'


Karahan:"Türk Asıllı Amerikalılar'ın Siyasi Geleceğinden Umutluyum'
Karahan:"Türk Asıllı Amerikalılar'ın Siyasi Geleceğinden Umutluyum'

Hakim Jay (Ceyhun) Karahan, Texas eyaletinin Houston kentinde Harris İlçesi 8. Ceza Mahkemesi Baş Yargıçlığına yeniden seçildi

Amerika’da geçen hafta yapılan seçimlere katılan beş Türk asıllı adaydan ikisi zafere ulaştı. Seçimde zafere ulaşan Türklerden yargıç Jay Karahan Türk asıllı Amerikalıların siyasette etkinliği konusunda son derece umutlu olduğunu söyledi.



Hakim Jay (Ceyhun) Karahan, Texas eyaletinin Houston kentinde Harris İlçesi 8. Ceza Mahkemesi Baş Yargıçlığına yeniden seçildi. Karahan, oyların yüzde 56,9’unu kazandı. Karahan, Amerika’da şu ana kadar en yüksek makama seçilen Türk asıllı Amerikalı olarak önemli bir başarı gösterdi. Karahan, Türk asıllı Amerikalıların siyasette daha faal olmalarını beklediğini, gelecekten umutlu olduğunu söylüyor.

Karahan, şöyle diyor: “Ben çok umutluyum. Çünkü Amerika’da yaşayan Türk toplumu hızla büyüyor. Benim yaşadığım Houston bölgesinde de Türk toplumu güçleniyor. Bu hafta sonu Houston kentindeki Türk festivaline gittim ve siyasette etkili olan birçok kişiyle konuştum. Türklerin nüfusu artıyor. Sesleri olsun istiyorlar ve siyasette atılmakta isteklilik sergiliyor. Ben çok umutluyum.”

Karahan, başarının anahtarının siyasete yerel düzeyde atılmak olduğunu söylüyor. Kendisinin de yerel düzeyde başladığını anlatan Karahan, 1983-1984 döneminde eyalet parti kurultayına kendi seçim bölgesinden yedek delege olarak katıldığını, yerel düzeyde politikanın son derece heyecanlı olduğunu belirtiyor.

Yargıç Jay Karahan – Ceyhun Karan, Florida eyaletinin Tampa kentinde doğmuş. Babası Mersinli, Amerika’ya 1948 yılında göç etmiş, annesi New Yorklu. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Karahan, göçmen bir babanın oğlu olarak Amerika’da siyasette herhangi bir engelle karşılaşmadığını söylüyor, Kızılderililer hariç, Amerika’da herkes göçmen diyor.

Karahan şöyle konuşuyor: “Tüm dostlarım Türk asıllı olduğumu biliyor. Bugüne kadar kimse bana ‘senin değişik bir adın var, sana oy vermem;’ veya ‘Türk asıllısın, sana oy vermem’ demedi. Böyle bir şey duymadım. Türk asıllı bir Amerikalı olmaktan övünüyorum. Türk toplumu içerisinde de faalim. Konuşma yapmam istendiğinde katılıyorum; toplantılara veya Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine katılmaktan mutlu oluyorum. Unutmayın, bu ülkede herkes göçmen. Kızılderililer hariç herkes başka ülkelerden buraya gelmiş. Türkler neden farklı olsun ki?”

Bir yargıcın seçimle işbaşına gelmesinin Amerika’da yaygın bir kavram olduğu gibi tartışmalara da neden oluyor. Amerika’da 50 eyaletten 39’unda yargıçlar için seçim yapılıyor. Davaların çoğunluğu da seçimle işbaşına gelmiş yargıçlar tarafından görülüyor.

Bazı kesimler yargıçların da seçmene sorumlu olmasının önemini vurgulurken, bazı kesimler de yargının bu yolla siyasallaştırıldığını savunuyor.

Siyasi geleceği konusunda Yargıç Karahan – yargı sistemi içinde kalmak istediğini söylüyor, “benim yerim mahkemeler” diyor.

XS
SM
MD
LG