Erişilebilirlik

'Türk-Amerikan İlişkileri Geçmişte Olmadığı Kadar İyi Durumda'


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk-Amerikan Konseyi yıllık toplantısında konuşurken (1 Kasım, 2011)
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk-Amerikan Konseyi yıllık toplantısında konuşurken (1 Kasım, 2011)

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişte olmadığı kadar iyi durumda olduğunu söyledi.

Washington’daki 30’uncu Türk-Amerikan Konseyi (ATC) konferansına katılan İsmet Yılmaz, “’Türkiye Amerika’yı, Amerika Türkiye’yi adeta yeniden keşfetti,’ diyebiliriz,” diye konuştu.

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta’yla görüşmesinin ayrıntıları sorulan Yılmaz, bundan sonra yapılacak her çalışmada Türkiye ve Amerika’nın “birbirini bilgilendireceğini ve birbirine danışacağını” söyledi.

Bakan Yılmaz, “Ortak hareket edersek NATO çerçevesinde ve ikili ilişkiler çerçevesinde, bu ortak hareket sonucunda, bu hareketin hem Türkiye’ye hem de Amerika tarafına faydalı olacağı konusunda mutabakata vardık,” dedi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgemizdeki bütün sorunları görüştük. Bölgeye barışın gelmesi, istikrarın gelmesi, öncelikle Türkiye’nin lehinedir. Dolayısıyla Amerika’nın da, uluslararası toplumun da bölgeye barışın gelmesi için Türkiye’nin çalışmalarına destek verilmesini talep ettik. Bu konuda da Türkiye’nin bölgesinde oynadığı barışı ve istikrarı sağlamaya ilişkin çabalara Amerikan tarafından destek olunduğunu gördük.”

Bir süre önce Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’un Türkiye’nin üç adet AH-1W Süper Kobra taarruz helikopteri almak istediğini Kongre’ye bildirdiğini hatırlatan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Bildiğiniz gibi talep etmiş olduğumuz helikopterler vardı, onlar temin edilecek. Dolayısıyla diyoruz ki, Türk-Amerikan ilişkilerinin bugünü dünden çok iyi, ama yarını bugünden daha iyi olacak,” diye konuştu.

Bu arada Irak’tan bu yıl sonunda Amerikan askerlerinin çekilmesiyle doğacak yetki boşluğu konusunda bir plan yapılıp yapılmadığı sorulan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, “Güç boşluğu doğmaması için Amerika her adımda Türkiye’ye danışacak. Öyle bir boşluk olmaması için bir işbirliği geliştireceğiz,” dedi.

Yarın sona erecek 30’uncu Türk-Amerikan Konseyi toplantılarının bu akşamki bölümünde Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in Türk-Amerikan ilişkileri üzerine bir konuşma yapması bekleniyor. Kısa bir süre önce genelkurmay başkanlığı görevine getirilen Amerikalı orgeneral, yeni görevinin ilk uluslararası nitelikli konuşmasını bu konferansta yapacak.

XS
SM
MD
LG