Erişilebilirlik

Türk-Alman İlişkilerinde Yumuşama Sinyalleri


Alman parlamentosu Bundestag’ın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren tasarısının kabulü sonrasında, Türkiye ile Almanya arasında başlayan gerilimde ilk yumuşama sinyalleri geldi. Ankara, oylama sonrası diplomatik tepki olarak geri çekilen Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun yerine Ali Kemal Aydın’ın getirildiğini duyururken, Alman Savunma Bakanlığı ise Almanya’nın İncirlik hava üssünde kurmak istediği askeri tesisler konusunda Ankara ve Berlin arasındaki görüşmelerde ilkesel mutabakata varıldığını duyurdu.

Ankara’da Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan Büyükelçiler Kararnamesi’ne göre, Federal Meclis’te yapılan ‚Ermeni Soykırımı‘ oylamasının hemen ardından istişareler için geri çağrılan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, merkezde kalacak. Türk basınında çıkan bazı yorumlarda, ‘oylama öncesi beklenilen tutumu sergileyemeyerek pasif kalmakla’ suçlanan Karslıoğlu, Türkiye’yi 2012 yılından bu yana Berlin’de temsil ediyordu.

Karslıoğlu’nun yerine getirilen Ali Kemal Aydın, 2011-2013 arasında Libya’da Trablus Büyükelçiliği yaptı, ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini üstlendi. Aydın’ın ne zaman Berlin’e geleceği konusunda bir açıklama yapılmadı.

Terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’te keşif uçakları konuşlandıran Almanya bundan bir süre önce üstte bulunan askerleri için tesis kurmak isteğini Türk yetkililere iletmişti. Ermeni soykırımı oylaması sonrasında, Almanya-Türkiye güvenlik işbirliğinin sekteye uğrayabileceği ve Almanya’nın bu isteğine ret cevabı verileceği yorumları yapılmıştı. Ancak Alman Savunma Bakanlığı yetkililerinin doğruladığı haberlere göre, Türk yetkililer Almanların İncirlik‘te komuta merkezi ve askerleri için tesis inşası isteğine prensipte olumlu yanıt verdi. Konuyla ilgili anlaşmanının yakın bir tarihte imzalanacağı ileri sürüldü. Welt am Sonntag adlı gazeteye bir açıklama yapan Savunma Bakanı Ursulan von der Leyen, Türkiye’nin sığınmacı krizinde üstlendiği rolü överken, ülkede demokrasi konusunda sorunlar olduğunu savunarak eleştirdi. Soykırım tasarısı sonrası oluşan gerilimi ‚Bir ortaklık, karşılıklı yöneltilen eleştirilere, görüş farklılıklarına dayanıklı olmak zorundadır‘ diye yorumlayan bakan, ‘Türkiye’de bizde derinden endişe yaratan gelişmeler var, basın özgürlüğüne kısıtlamalar, insan ve azınlık haklarına uyulmaması ve parlamenterlere yaklaşım gibi‘ dedi.

Öte yandan soykırım oylamasında ‚evet‘ oyu kullanan Türkiye kökenli milletvekilleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Meclisteki 11 milletvekiline yönelik özellikle sosyal medya üzerinden ölüm tehditlerinden sonra, güvenlik birimlerinin milletvekillerini özel korumaya aldığı açıklandı. Federal Emniyet Teşkilatı, Federal Meclis Polisi ve Berlin Eyalet Polis Örgütü’nün söz konusu milletvekilleriyle bir araya gelerek, mesleki ve özel yaşamlarıyla bağlantılı güvenlik tedbirlerini artırdıkları duyuruldu. Alman Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı bir çağrıda, Türkiye kökenli milletvekillerine güvenlikleri için garanti verilemeyeceğinden dolayı bir süre Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG