Erişilebilirlik

2012'de Türk-Alman İlişkileri


Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de Başbakan Erdoğan'ı karşılarken
Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de Başbakan Erdoğan'ı karşılarken
Türkiye-Almanya ilişkilerinde 2012, ilk aylarında alışılmışın dışında sakin, sonrasında ise karşılıklı üst düzey ziyaretlerin ve diplomatik ilişkilerin yoğun geçtiği bir yıl oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Mart tarihinde yapılması planlanan Almanya ziyareti son anda iptal edildi. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, gezi Afganistan’da meydana gelen ve 12 Türk askerinin hayatını kaybettiği helikopter kazası nedeniyle iptal edildi. Erdoğan Almanya’da 'Steiger Uluslararası Liderlik Ödülü’nü alacaktı. Başbakan Erdoğan'a ödül verileceğinin açıklanması Almanya'da yoğun tepkileri beraberinde getirdi.

Çok sayıda Alman ve Türk kökenli siyasetçi, son zamanlarda insan hakları ve Batı ile olan ilişkiler konusunda çok sert bir çizgi izlediğini savunarak Erdoğan'a, açıklık ve hoşgörü unsurları içeren bir ödül verilmesini eleştirdi. Almanya Ermenileri Merkez Kurulu ile çok sayıda radikal Kürt grubu ve sivil toplum kuruluşları ile bazı Türk kökenli politikacıları ise tören öncesinde protesto gösterileri çağrısında bulundu. Erdoğan’ın iptaline rağmen yapılan gösterilere 20 bin kişi katıldı.

İkili ilişkilerde yılın doruk noktası Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliği olarak belirtilen Berlin Büyükelçilik binasının açılışı amacıyla gerçekleştirdiği Berlin ziyareti oldu. Bu kapsamda yapılan Erdoğan-Merkel görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişki ve AB üyelik sürecinin yanı sıra Suriye krizi çerçevesindeki gelişmeler ve PKK ile mücadele ele alındı. Merkel, Almanya’da da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK’ya karşı mücadelede Türkiye’ye yoğun destek taahhüdünde bulundu.

Suriye’deki durumu Türkiye açısından büyük bir yük olarak tanımlayan Merkel Almanya’nın Türkiye'ye insani alanda yardım edeceğini duyurdu. Başbakan Erdoğan’ın, AB süreci konusunda aradaki görüş ayrılıklarına rağmen Angela Merkel yönetiminde Almanya'dan hep destek gördüklerini söylemesi iki lider arasında geçmişte yaşanan gerilimlerin sonu olarak değerlendirildi.

Nitekim geçen Aralık ortasında Berlin’de bir grup Türk gazeteci ile bir araya gelen Merkel Türkiye'nin iyi bir yolda olduğunu ve hemen yanıbaşındaki Yunanistan için güzel bir örnek oluşturduğunu dile getirdi. Merkel, AB sürecinde ve ikili ilişkilerde artık imtiyazlı ortaklık kavramını kullanmayacağının altını çizdi. Bir zamanlar IMF'nin gözetiminde olan Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini belirten Merkel, AB müzakerelerinde açılacak yeni başlıklarda Türkiye’ye destek vereceklerini de kaydetti.

Merkel’in bu konudaki yeni tavrını destekleyen bir açıklama Noel günlerinde Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’den geldi. Westerwelle üyelik müzakerelerinin canlandırılmasını gerektiğini söyledi. Westerwelle, bölgedeki son gelişmelerin Türkiye'nin Avrupa'nın Müslüman komşuları arasında bir köprü görevi görebileceğini gösterdiğini ifade etti ve ‘Türkiye'nin bize olduğundan daha çok bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var’ şeklinde konuştu.

İkili ilişkilerdeki yeni ve sıcak tavrın, yorumcuların tanımlamasıyla yakınlaşmanın bir diğer kanıtı ise Federal Hükümet ve Alman Parlametosu’nun, Türkiye-Suriye sınırına Patriot savunma füzelerinin konuşlandırılmasına büyük bir destekle yeşil ışık yakması oldu. Federal Hükümet’in konuyla ilgili olağanüstü toplantısında iki batarya yollanmasını onaylamasından sonra Federal Parlamento’da yapılan oylamada milletvekillerinin büyük çoğunluğu Türkiye'ye Patriot füzesavar sistemini ve bunları kullanacak olan Alman askeri personelinin gönderilmesini kararlaştırdı.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde en önemli unsurlardan biri de ülkeyi ziyaret eden turistler. 2012′nin Ocak-Kasım ayları arasında Türkiye’ye en çok ziyaretçi 4,9 milyon kişiyle Almanya’dan gitti. Başbakan Merkel’in de gelecek Şubat ayının son günlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret yapması bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG