Erişilebilirlik

‘Türkiye’den Kaşıkçı Soruşturması İçin Resmi Talep Gelmedi’


Kaşıkçı cinayetinin BM’nin öncülüğünde kurulacak bağımsız bir uluslararası komisyonu tarafından araştırılması konusu uzun bir süredir dünya kamuoyunu meşgul ediyor. Daha önce resmi bir talep gelirse değerlendireceklerini açıklayan Birleşmiş Milletler, Türkiye’den Cemal Kaşıkçı cinayetini araştıracak uluslararası soruşturma komisyonu kurulması konusunda henüz bir resmi talep gelmediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 8. Medeniyetler İttifakı Küresel Forumu’na katılmak için New York’ta bulunması ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüşecek olması uluslararası soruşturma komisyonun kurulması konusunda Türkiye’den BM’ye resmi bir talep gelip gelmeyeceği yönünde soruları arttırmıştı.

Çavuşoğlu New York'taki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres'le görüştü.

Reuters'ın geçtiği habere göre, görüşme çıkışında Çavuşoğlu’na uluslararası bir soruşturma talebinde bulunup bulunmadığı soruldu. Çavuşoğlu soruya yanıt olarak, konunun bütün boyutlarını konuştuklarını söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, görüşmenin ardından düzenlediği günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Cemal Kaşıkçı cinayetini araştıracak uluslararası soruşturma komisyonu kurulması konusunda genel sekreterden bir talebi olup olmadığı” şeklindeki sorusunu, “ Genel Sekreter ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Medeniyetler İttifakı forumunda birlikteydiler. Suriye, Yemen, Kıbrıs ve Cemal Kaşıkçı cinayetini konuştular. Türkiye’den şu anda uluslararası bir soruşturma açılması için herhangi bir resmi talep gelmedi. Eğer bu yönde bir talep gelirse sizi bilgilendireceğiz” diye yanıtladı.

Benazir Butto suikasti soruşturma komisyonu örneği

Sözcü Dujarriç daha önce, "Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturmanın açılması için Türkiye gibi ülkelerden resmi talep ya da BM organları tarafından yetkilendirme" olması gerektiğini söylemişti. Brifingde bir gazeteci Dujarric'e, Benazir Butto suikastına ilişkin uluslararası soruşturma komisyonunun yetkilendirmeyle değil dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Güvenlik Konseyi arasında yapılan karşılıklı yazışmalarla kurulduğunu hatırlatan bir soru yöneltti.

Sözcü Djarric soruya, “Genel Sekreter, uluslararası soruşturmayı başlatabilmek için mutlaka BM bünyesinde yer alan, yasa çıkarma yetkisi olan bir organ tarafından yetkilendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Genel Sekreter bu konuda hukukçularla da karşılıklı görüş alışverişi içerisinde” dedi

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG