Erişilebilirlik

Türkiye’den Giden Şoförler Türkmenistan Sınırında Mahsur


Türkiye’den Giden Şoförler Türkmenistan Sınırında Mahsur
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:47 0:00

İran ortaya çıkan COVID 19 nedeniyle Türkmenistan sınırını kapatınca, Türkiye’den giden yüzlerce şoför İran-Türkmenistan sınırında mahsur kaldı. İran’a dönmelerine de izin verilmeyen şoförler ne yapacağını bilmiyor.

Türkiye’den aldıkları yaş sebze meyve, giyim, mobilya, inşaat malzemesi gibi yükleri İran üzerinden Türkmenistan’a götürmek isteyen şoförler, günlerdir İran’da mahsur. İran’da Corona salgını ortaya çıkmasının ardından Türkmenistan sınırını kapatınca tır şoförleri de İran tarafında kaldı. Lütfabad Sınır Kapısı'ndaki tır parkında bekleyen yaklaşık 800 şoförün, İran’a geri dönmesine de izin verilmiyor.

VOA Türkçe’nin telefonla ulaştığı şoförler Türk yetkililerin de kendileriyle ilgilenmediğini söyledi. Adana’dan inşaat malzemesi yükleyen şoförlerden Sami Aytaş, günlerdir beklediklerini söyledi. TIR Parkının dışına çıkmalarına izin verilmediğini söyleyen Aytaş, “Türkmenistan bu virüsten dolayı bizi almıyor, İran'da da bizimle ilgilenen kimse yok. Yaklaşık 800 araba var bizi bir tarlaya attılar. Şu anda bekliyoruz, etrafınızda sarmışlar bir yere kıpırdayamıyoruz, dışarı çıkamıyoruz, yiyecek, içecek ihtiyacımızı alamıyoruz, perişan durumdayız. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Türkiye'den de bizimle ilgilenen kimse yok. Konsolosu arıyoruz ‘hastalık kaparım’ diye gelmiyor, sürekli erteliyor. ‘Bugün geleceğim, yarın geleceğim’ diyor. Sınırın İran tarafındayız, İran'da bizi bırakmıyor. Geri dönmemize de izin vermiyor. Hem Türkmenistan kabul etmiyor hem İran. ‘Türkiye'ye geri dönelim’ diyoruz Türkiye'de kabul etmiyor. Etrafımız tel örgülerle sarılı, onların dışında da asker ve polis var etrafında. Bizim dışarı çıkmamıza izin vermiyorlar, dışarı çıkarsanız tutuklanırsınız diyorlar. İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Seyyar satıcılar geliyor, bize ekmek yiyecek satıyorlar. Onların da temiz olup olmadığını bilmiyoruz ama alıyoruz. Hastalığın bize bulaşmasından da endişe ediyoruz” dedi.

Aytaş, yaklaşık 300 aracın taşıdığı yaş sebze ve meyvelerin bozulduğunu da sözlerine ekledi.

Yaklaşık 10 gündür sınırda beklediğini söyleyen şoförlerden Taner Dinç, kullandığı bazı ilaçların tükendiğini söyledi. Kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen Dinç, “Türkmenistan'a geçmek isterken izin vermedikleri için burada bekliyoruz. Yaklaşık 800 araba günlerdir burada bekliyoruz. Kapıyı kapattılar, mağdur olduk. Tır parkının içinde bekliyoruz. Giriş çıkışlara izin vermiyorlar. Kendi yemeklerimizi kendimiz yapıyorduk ama malzemelerimiz bitmek üzere. Konsolosluğu arıyoruz, kimse bizimle ilgilenmiyor, sesimizi kimse duymuyor, çok mağdur olduk. Türkmenistan bizi almıyor, geri de dönemiyoruz. Dediklerine göre buraya yazı göndermiş yetkililer ve geri gönderilmememizi istemiş. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gittikçe psikolojimiz bozuluyor, hastalık bize de bulaşır diye korkuyoruz. Benim başka hastalıklarım var, ilaçlarım bitti. Ne yapacağımı bilmiyorum? Hasta olan, ilaç kullanan şoförler var. Bizi burada ölüme terk ettiler. Kimse bizimle ilgilenmiyor, ‘buraya gelirsek hastalık bize de bulaşır’ diye kimse buraya gelmiyor” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG