Erişilebilirlik

Turistler Tunus'u Terk Ediyor


Tunus Başbakanı Habib Essid, dün çoğu yabancı turist, 38 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından yeni güvenlik önlemlerini uygulamaya koydu.

Essid, otel ve turist bölgelerine yedek askeri birliklerin yerleştirileceğini ve radikal İslamcılar’ın elindeki 80 caminin kapatılacağını bildirdi.

Suse kasabasında bulunan Imperial Marhaba otelinde dün düzenlenen kanlı saldırının ardından binlerce turist Tunus’tan ayrılıyor. Silahlı teröristler plajda güneşlenen yabancı turistlerin üzerine ateş açmıştı.

Ölenlerin 15’inin İngiliz vatandaşı, diğerlerinin de farklı ülkelerden turistler olduğu açıklandı.

Dün Tunus dışında IŞİD’in üstlendiği iki terör saldırısı daha düzenlendi. Kuveyt’te bir Şii camisine Cuma namazı sırasında giren bir intihar eylemcisinin üzerindeki bombaları patlatması sonucu 20’yi aşkın kişi öldü.

Ölenler için bugün Kuveyt’te büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Kuveytli önde gelen Sünniler de cenazeye katıldı.

Fransa’daysa, bir kişi aracıyla Amerikan gaz şirketinin kapılarını kırarak tesisteki gaz tüplerini havaya uçurmaya çalıştı. Saldırgan bir kişinin de başını keserek, kesik başı Arapça bir yazıyla tesisin girişindeki demir parmaklıklara astı.

İtfaiyeciler, gaz tesisinde Yassin Salhi adında bir kişiyi sağ yakaladı. Başı kesilen kişinin ise saldırganın eski patronu olduğu öğrenildi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ülkede yeni terör saldırıları olabileceği uyarısında bulundu.

Üç saldırı, Amerika’da dahil çok sayıda ülke tarafından kınandı.

Twitter’da mesaj yayınlayarak Tunus’taki saldırıyı üstlenen IŞİD, saldırganın adını Ebu Yahya el Kayravani olarak duyurdu. Örgüt Kuveyt’teki saldırıyı da üstlendi.

Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, Fransa, Tunus ve Kuveyt’teki saldırıların hepsinin Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren cihatçılar tarafından planlandığı ya da koordine edildiği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını açıkladı. Bununla birlikte bir Amerikalı yetkili, saldırıların IŞİD izi taşıdığını söyledi.

IŞİD sözcüsü hafta ortasında, örgüt sempatizanlarına Ramazan boyunca saldırılarını sürdürme çağrısında bulunmuştu.

Uzmanlar üç saldırının da aynı anda IŞİD tarafından planlanıp koordine edildiği olasılığına sıcak bakmıyor. IŞİD dünyanın herhangi bir yerindeki saldırıyı kolaylıkla üstlenebiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG