Erişilebilirlik

Turgut Özal'ın Naaşı Adli Tıp'ta


Ölümüyle ilgili kuşkuların giderilmesi için Nisan 1993’te vefat eden eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mezarı açılarak naaş Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Anıt mezar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla açıldı. Sabah erken saatlerde bir savcı, üst düzey adli tıp uzmanları ve bir bomba imha ekibi Özal’ın anıt mezarını açmaya gitti.

Özal’ın kabri sekiz saatte açıldıktan sonra naaşı Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, incelemelerin haftasonuna kadar süreceğini ve ondan sonra naaşı ailesine teslim edeceklerini söyledi. İnce, cenazede travmatik ve patolojik bulgular aranacağını, zehirlenme analizi için örnekler alınacağını belirtti. Haluk İnce araştırmaların en az iki ay süreceğini söyledi.

Geçen Haziran ayında, Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili şüpheler olduğu yönündeki tartışmalar artmıştı. Eşi Semra Özal, eşinin zamanla tesir eden bir zehirle öldürüldüğünü öne sürüyor. Özal öldüğünde cumhurbaşkanı olmasına rağmen otopsi yapılmadı. Dönemin yetkilileri, ailesinin ısrarıyla eski cumhurbaşkanının derhal toprağa verildiğini söylese de, Özal’ın ailesi bu iddialara karşı çıkıyor.

Özal Türkiye’de bazı tabuları yıkan bir lider olarak tanınıyordu. Özal'ın ölümünden hemen önce PKK’yla diyalog başlatmanın yollarını aradığı yolunda haberler çıkmıştı. Türk ekonomisini de liberalleştiren Özal, bazı gözlemciler tarafından Türkiye’nin bugünkü ekonomik refahının temellerini atan kişi olarak niteleniyor.

Ancak Özal, iktidarda olduğu dönemde Türkiye’de yolsuzluğun kontroldan çıkmasına yol açmakla da suçlanıyor.

Gözlemciler şiddet olayları ve siyasi cinayetlerin yoğun olduğu bir dönemde ölen Turgut Özal’ın mezarının açılmasının, ülkedeki en büyük siyasi sırlardan birinin çözülmesine yardımcı olacağı görüşünü savunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG