Erişilebilirlik

Tunus'ta Rüya Resmi Seçimi İkinci Plana İtti


Tunus'ta Rüya Resmi Seçimi İkinci Plana İtti
Tunus'ta Rüya Resmi Seçimi İkinci Plana İtti

Arap Baharı’nın ilk rüzgârlarının estiği Tunus gelecek hafta yapılacak parlamento seçimlerine hazırlanırken bir çizgi film ülkeyi ikiye böldü

Geçen hafta “Persepolis” adlı çizgi filmi gösteren televizyon istasyonu dincilerin saldırısına hedef olmuş, Pazar günü ise binlerce kişi başkentte sansür karşıtı gösteri yapmıştı.

İranlı yönetmen Mercane Satrapi’nin “Persepolis” adlı 2007 yapımı siyah-beyaz çizgi filmi, o yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülünü kazanmıştı.

Satrapi'nin kendi hayatından esinlenerek yaptığı resimli romandan uyarlanan çizgi film, 1979 yılındaki İslam Devrimi öncesi ve sonrasında İran'da yaşamı anlatıyor.

Olay filmin kahramanı küçük kızın bir yakınına yapılan haksızlığı rüyasında Allah’a şikâyet etmesiyle ilgili. Dinciler, rüya da olsa Allah’ın yaşlı bir erkek olarak temsil edilmesine, hatta resimlenmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Toplumun diğer kesimi ise dincilerin kendi görüşlerini zorla herkese dayatmak istemesinden hatta bunu hak olarak görmesinden memnun değil.

Siyasal gözlemcilere göre dinsizlik ve sansür tartışması, gelecek haftaki seçimi doğu ile batı arasında tercihe çevirmiş durumda.

“Persepolis” filminin Fransızca orijinali daha önce Tunus’ta gösterilmiş ancak kamuoyunda hiçbir tepki yaratmamıştı. Bu seferki tepkinin sebebi filmin Arapça olması.

XS
SM
MD
LG