Erişilebilirlik

Tunus Ordusu Avrupa'ya Kaçak Göç Akınını Önlemeye Çalışıyor


Yaklaşık 5 bin Tunuslu teknelerle Akdeniz’i geçerek, İtalya’nın Lampesuda adasında karaya çıktı
Yaklaşık 5 bin Tunuslu teknelerle Akdeniz’i geçerek, İtalya’nın Lampesuda adasında karaya çıktı

Tunus askerleri eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’yi deviren halk ayaklanmasının ardından, Avrupa’ya kaçak göç dalgasını engellemek için limanlarda devriye gezmeye başladı.

Ülkedeki siyasi belisizliğin ardından yaklaşık 5 bin Tunuslu teknelerle Akdeniz’i geçerek, İtalya’nın Lampedusa adasında karaya çıktı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa Birliği’nden Tunuslu sığınmacılar için 135 milyon dolar tutarında insani yardım talep etti.

Tunus Dışişleri Bakanlığı ise, Roma hükümetinin akını önlemek için ülkeye İtalyan polis gönderme teklifini reddetti.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, Berlusconi’ye hak verdiğini ve bütün Avrupa’nın acil bir insani krizle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Birliğin Dış Politika sorumlusu Catherine Ashton da, Tunus’a 347 milyon dolar para yardımı yapacaklarını ve bu yardımın 23 milyon dolarını hemen göndereceklerini açıkladı.

Dün Tunus’a yaptığı ziyaret sırasında konuşan Ashton, paranın geçici hükümet tarafından demokrasiye geçiş ve ekonomik kalkınma için kullanılacağını bildirdi. Catherine Ashton, Tunus halkının tarihinde geri dönülmez bir noktaya geldiğini de sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG