Erişilebilirlik

Komünist Başkan Tunceli'de Göreve Başlıyor


Tunceli'nin yeni belediye başkanı Türkiye Komünist Partili Fatih Mehmet Maçoğlu
Tunceli'nin yeni belediye başkanı Türkiye Komünist Partili Fatih Mehmet Maçoğlu

Tunceli’nin Ovacık İlçesi belediye başkanıyken yaptığı icraatlarla kendinden söz ettiren Türkiye Komünist Partili Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli Belediye Başkanı oldu. Maçoğlu aynı zamanda Türkiye’nin ilk komünist il belediye başkanı sıfatını kazandı.

Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın söylediği “Bu kış komünizm gelecek” sözü siyasi tarihin unutulmayan sözlerindendir. Türkiye’nin komünizmle mücadelesinin sembolü haline gelen bu söz, söylendikten yaklaşık 45 yıl sonra, gerçek oldu.Türkiye Komünist Partisi’nden belediye başkanlığına aday olan Fatih Mehmet Maçoğlu, oyların yüzde 32’sini alarak başkan seçildi. Maçoğlu, Türkiye’nin ilk komünist başkanı sıfatını Ovacık ilçesinde seçildiği zaman almıştı. İl düzeyindeki ilk komünist başkan yine Maçoğlu oldu.

Fatih Mehmet Maçoğlu
Fatih Mehmet Maçoğlu

Türkiye Maçoğlu’nu, Ovacık Belediye Başkanlığı sırasında tanıdı. Makam aracını kullanmayan, maaşının bir kısmını öğrencilere burs olarak veren Maçoğlu, hazineye ait olan 650 dönümlük araziyi tarım için kullanılması amacıyla halka dağıttı. Maçoğlu’nun en çok ses getiren çalışmasıysa bu arazilere ekilen nohut, fasulye ve patatesi satarak, parasını yoksullara ve öğrencilere dağıtması oldu.

Toplu taşımayı ücretsiz yapan Maçoğlu yasal zorunluluktan ötürü bedava yapamadığı çeşme suyunu, metreküpü elli kuruşa halka verdi. Organik bal üretimi yapan kırk arıcı ile anlaşan Maçoğlu, bu balları piyasaya sürdü. Tunceli’de üretilen ürünler başka illerde açılan marketlerde de satılmaya başlandı.

TKP’li Maçoğlu şimdi Tunceli Belediye Başkanı. VOA Türkçe’nin telefonla ulaştığı Maçoğlu, Türkiye tarihinin ilk komünist belediye başkanı olarak, ilk icraatının belediyeyi halka açmak olduğunu söyledi. Maçoğlu, komünistlerin de yönetebileceklerini gösterme fırsatı yakaladıklarını belirterek, “Yürüttüğümüz siyasetin, programının, bir şehirde model olabilmesi hakkı elde ediyorsunuz. Bu çok önemli bir şey, bu bize keyif veriyor, bizi mutlu ediyor.En azından bu ülkede, sosyalistler ve komünistlerin bu ülkeyi yönetemeyeceğini söyleyenlere, iyi bir model yaratıp, bu ülkeyi yönetebileceğimizi gösterme fırsatı yakaladık. Bunu bütün şehirlere yaymak için çaba harcarız. Bu anlamıyla bizim için çok büyük bir fırsat. Sosyalistlerin, devrimcilerin, komünistlerin programını başka yere götürebilmek fırsatı yakaladık” dedi.

Maçoğlu, Ovacık’taki icraatlarını Tunceli’nin tamamına yaymayı planlıyor.Bu icraatlarla kazandığı ününü turizmin gelişmesinde kullanmaya düşünen Maçoğlu, “Bu projelerde merkez ve 7 ilçe birlikte çalışacak. Belediyeler bizimle çalışmak istemezse, bu işin içine girmek istemezse, biz köylülerle bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz ve hatta güçlü bir şekilde yapacağız. Türkiye’de kooperatifler açıp, Dersim’deki üretimleri insanlarla buluşturacağız. Şu anda insanlar gelmeye başladı.Özellikle, yaz ayında bu çok yoğun olacak. İnsanlar buraya gelecekler.Bunu turizm programımıza da koymuştuk, bunun farkındayız. Özellikle inanç turizminin çok gelişeceğinin farkındayız.İnanç, dağ, siyasi turizm için altayapı ve gelenlerin karşılamasına kadar birçok hazırlık yapacağız” diye konuştu.

Belediyeyi kayyumdan devralacak olan Maçoğlu, yakın gelecekteki planlarını da açıkladı. Maçoğlu,”Belediyeleri yönetecek kabiliyetimiz de, kadrolarımız da, halk da var. O yüzden korkmuyoruz. Bu şehir gibi onlarca şehri yönetebilecek kadro ve kabiliyetimiz var. Bir projeyle öne çıkmak yerine yönetim biçimiyle öne çıkmayı daha doğru buluyoruz. Halkın kendisini yönettiği bir anlayışla öne çıkmayı istiyoruz.Burada doğayı bozmadan üretimi geliştirmek, insanların sağlıklı gıda hakkını korumak, canlıların yaşam hakkını koruyarak, ilçelerimizde turizmi geliştirerek, biz sosyalistlerin yaşadığı dünyada açık fikirli olduğunu göstereceğiz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG