Erişilebilirlik

Tüketiciler Yılbaşı Alışverişinde Temkinli Davrandı


Amerika’da birçok perakendeci büyük indirimlere rağmen 2012 yılında satışların çok parlak olmadığını söylüyor. Ekonomistlere göre, başka ülkelerdeki tüketiciler de ekonominin yeni yılda neler getireceğini bilmediği için yılbaşı alışverişlerinde temkinli davrandı.

Amerika’da tüketiciler son dakika Noel ve yılbaşı alışverişi için alışveriş merkezlerine akın etti.

Ancak tüketici güven endeksi son altı ayın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Perakendeciler tüketicilerin göründüğü kadar fazla harcama yapmadığını söylüyor.

Wall Street Journal’dan gazeteci Dana Mattioli, “Tüm perakendeciler panik içinde. Bu yıl alışveriş sezonu iyi geçmedi,” şeklinde konuşuyor.

Tüketicilerin aklındaysa başka kaygılar var: “Üç oğluma ve eşime hediye alışverişini bir türlü tamamlayamadım. Ekonomi yüzünden sinirlerim çok gergin.”

Yunanistan’da herkesin aklındaki konu, ekonomik gerçekler. Yunan halkı, altı yıllık gerilemeden sonra 2013’te daha çok kemer sıkmaya hazırlanıyor. Atinalılar süslü vitrinleri izlemekle yetindi, çok az kişi alışveriş yaptı.

Bir emekli, kira ve gıdadan sonra geriye para kalmamasından şikayetçi.

George Manikas, “Ekonomik zorluklar o kadar çok ki acil ihtiyaçların dışında başka birşey alamıyoruz,” diyor.

İşsizliğin yüzde 26 olduğu İspanya’da dükkan sahipleri yiyecek fiyatlarını düşürerek müşteri çekmeye çalışıyor. Kasap Emilio Perez, halkın elinde para kalmadığını söylüyor: “Geçen yıla oranla satışlar yaklaşık yüzde 30 azaldı. Halkın satın alma gücü elinden alındı. Bunu çok açık şekilde hissediyoruz.”

Enflasyon oranının yüzde 9,3 olduğu Gana’daysa bazı tüketicilerin yaklaşımı daha felsefi.

Vida Afforo, “Sistemde para yok, ama biz bunu paranın olması ya da olmaması olarak algılamıyoruz. Yaşadığımız sürece çocuklarımız ve sevdiklerimiz için birşeyler yapmalıyız,” d'yor.

Kasım’daki Şükran Günü’nden sonra alışveriş sezonuna hızlı bir başlangıç yapan Amerikalı perakendeciler hala pes etmiş değil.

Shoppertrak’ten Bill Martin, yıl sonuna kadar alışverişin devam ettiğini söylüyor: “Bazı perakendeciler tüketicilerin alışveriş merkezlerinde bol para harcayıp satışları arttırmasını istiyor.”

Buarada dünya, Amerika’nın yeniden ekonomik gerilemenin eşiğine gelip gelmeyeceğini kaygıyla izliyor. Çünkü Amerika’nın ekonomik durgunluğa düşmesi bütün dünya ekonomisini etkileyebilir.

Tüketiciler Yılbaşı Alışverişinde Temkinli Davrandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG