Erişilebilirlik

Tuğçe'nin Katil Zanlısı Az Ceza Alabilir


22 yaşındaki Tuğçe Albayrak’ın iki genç kızı saldırganlardan korumak isterken kendi canından olması, Almanya'da ve Türkiye'de son günlerin en çok konuşulan konularından biri oldu.

Medeni cesaret gösteren Tuğçe'nin hazin sonu Alman ve Türk kamuoyunda tartışılmaya devam ediliyor. Ülkenin en çok satan gazetesi Bild, Tuğçe’nin annesi ile yaptığı röportajı tam sayfa olarak yayınlarken, hafta sonu çıkan çok sayıda gazete gençlerle ilgili asayiş sorununu tartışmaya açtı.

Bu arada Tuğçe’nin ölümü ile ilgili soruşturmanın otopsi sonuçlarının gelir gelmez hızlandırılarak açılacağı duyuruldu. Soruşturmayı yürütecek olan Offenbach Savcılığı 18 yaşındaki Sırbistan doğumlu zanlı Sanel M.’nin suçunu itiraf ettiğini ve Tuğçe’nin yüzüne 'sadece bir tokat' attığını söylediğini açıkladı.

İki Alman genç kızı söz konusu gencin tacizinden korumaya çalışırken yüzüne aldığı darbeden sonra yere düşen Tuğçe Albayrak 13 gün sonra yaşamını yitirdi.

Bu bağlamda kamuoyunda çok tartışılan başka bir konu ise zanlının alacağı muhtemel ceza. Çok sayıda hukukçu, kamuoyunda Tuğçe’den yana oluşan atmosfere ve Sanel M.’nin en ağır şekilde cezalandırılması taleplerine rağmen zanlının az bir cezayla kurtulabileceğinden yola çıkıyor.

Davanın cinayete teşebbüsten değil, zanlının Tuğçe'yi öldürmek amacıyla saldırdığına yönelik bir delil olmaması nedeniyle yaralama ve buna bağlı ölüm fiilinden görülmesi bekleniyor.

Almanya'da yasalar uyarınca zanlı Sanel M. gibi 18-21 yaş arasındakiler hem yetişkin, hem de gençlik yasaları uyarınca ceza alabiliyor. Hukukçular zanlının bu olayda gençlik yasaları kapsamında cezalandırılması durumunda büyük bir ihtimalle 3 ila 5 yıl arasında ceza alacağını, hatta cezanın tecil edilebileceğini de savunuyor.

Ceza hukuku konusunda uzman avukat Mustafa Kaplan kamuoyundaki beklentilere rağmen kararın Alman Ceza Yasası'ndaki maddeler uyarınca verileceğini belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Tuğçe Albayrak çok sayıda siyasetçinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi tarafından çarşamba günü toprağa verilmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tuğçe Albayrak’ın ailesini arayarak baba Ali Albayrak’a kızının vefatından derin üzüntü duyduğunu ifade ettiği açıklandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, ‘ Saldırıya uğrayan iki kadını kurtarmak için kendi canını feda eden Tuğçe kızımız, bu topraklarda kadınlarımızın insan onuruna verdiği değerin evrensel bir sembolü oldu’ şeklinde bir açıklama yaptı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG