Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu: 'KHK ile Kalıcı Düzenlemeler Derin Kırılmalar Yaratabilir'


15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası OHAL Kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’yle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapısında ciddi değişiklikler gerçekleştirildi.

Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanı’na bağlandı. Harp Akademileri, harp okulları kapatıldı, subayların terfilerinin karara bağlandığı Yüksek Askeri Şura’da sivil üye sayısı arttırıldı.

Bu reformlar birçok kesimde tereddüt yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu konudaki görüşlerini Başbakan Binali Yıldırım’a gönderdiği mektupta dile getirdi.

Kılıçdaroğlu: Kurumların yapılandırılması parlamento iradesi ile gerçekleştirilmeli

Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararnameler’in hukuk açısından sorunlu ve Anayasaya aykırı olabileceği yönünde düşünceler taşıdıklarını belirten CHP lideri, demokrasilerde devletin temel kurumlarının yapılandırılması, ortak akıl ve parlamento iradesi ile gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, “Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur. Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabileceği düşünülmektedir” dedi.

Erdoğan: Jandarmanın sistematiğini polisinki gibi dönüştürdük

Dün Ankara’da düzenlenen Din Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik çalışmaların süreceğinin işaretini verdi.

Erdoğan, “TSK'da da askeri liseleri kapattık. Bundan sonra tüm liselerden harp okullarına girme şansı doğmuştur. Harp okullarının çatısında Milli Savunma Üniversitesini kurduk, artık harp akademilerini de kaldırıp onun yerine lisans eğitimi veren lisansüstü bir üniversite haline gelmek suretiyle sistemi bu şekilde reforme edip adım atmış oluyoruz. Jandarmayı İçişleri Bakanlığı'na bağladık. Jandarmanın sistematiğini de polisinki gibi dönüştürdük. Dün akşam son altyapı ile ilgili adımları attık 48 saat içinde yeni görevlendirmelerle jandarma camiasındaki arkadaşlarımız çalışmalarına başlayacak. Silahlı kuvvetlerimizdeki çalışma süreci başlayacak” dedi.

Erdoğan, bu sözlerinden sonra 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin hedefi olan Genelkurmay Başkanlığı’na giderek Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı ziyaret etti.

Başbuğ: Komutanlıkların bakanlığa bağlanması emir-komuta birliğini bozar

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin karşısında yer alan Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da TSK'daki reformlara mesafeli duruyor.

CNN Türk’e konuşan Başbuğ, kararnamenin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni güçlendirmediğini söyledi.

“Komutanlıkların bakanlığa bağlanması emir komuta birliğini bozar. Emir komuta birliğini perişan ederseniz, o orduyu perişan edersiniz. Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanıp bağlanmaması tartışılabilir. Ordunun gücü dağıtılmaya çalışılıyor, ama bu tehlikeli. TSK'yı daha da güçlendirmeniz lazım. Ama bu kanun hükmünde kararname ile güçlenmiyor, güçsüzleşiyor.”

İstanbul Barosu: Ordunun polisleştirilmesi, polisin ordulaştırılması tehlikeli sonuçlar doğurur

TSK’daki düzenlemenin TBMM’yi devreden çıkararak Kanun Hükmünde Kararname’yle yapılmasına tepki gösteren bir başka kurum İstanbul Barosu oldu.

Dün yayınlanan açıklamada “devletin ve ordunun yeniden yapılandırılmasında günlük ve kısa vadeli siyasi amaçlarla hareket edilmemesi”ni isteyen İstanbul Barosu, ordunun ‘polisleştirilmesi’ ve polisin ‘ordulaştırılması’nın çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

“Ordunun “sivilleştirmesi” ve ordu üzerinde “sivil kontrol”kavramları üzerinden yapılan bu düzenlemelerin, öteden beri Avrupa Birliği ve bazı “Sivil Toplum Kuruluşları” raporlarındaki önerilerle neredeyse birebir örtüşmesi kuşku ve kaygımızı artırmaktadır. TSK, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletinin en büyük güvencesidir. Güçlü ordusu olmayan bir Türkiye, varlığı ve birliği bakımından büyük tehlike altına girecektir. Yine bu değişikliklerin ordunun terörle, iç ve dış tehditlerle mücadelede etkinliğini, şevkini, azmini olumsuz yönde etkileyeceğinden, ordunun yerleşik sisteminin felce uğratılacağından, Türkiye Cumhuriyeti’nin düşmanlarında cesaret ve cüret yaratacağından kaygı duymaktayız.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG