Erişilebilirlik

TSK: ‘Devletin ve Milletin Emrinde Görevimizin Başındayız’


15 Temmuz gecesi TSK içerisindeki bir grup tarafından girişilen darbe teşebbüsü sonrasında TSK’dan bugün bir açıklama geldi. Darbe girişimi sonrasında bugün Türkiye saatiyle 16.50 itibariyle yapılan ilk resmi açıklamada ‘Devletin ve milletin emrinde, görevimizin başındayız’ denildi.

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Özkürkçü imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“1. 15 Temmuz 2016 akşam saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan illegal çete mensubu terörist hainlerin girişimleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensuplarının ezici çoğunluğunun anında verdiği tepki ve kahraman Emniyet mensuplarımızın da bu konuda göstermiş olduğu kararlılık ile reddedilmiş ve hainler amaçlarına ulaşamadan etkisiz hale getirilmişlerdir.

2. Darbe girişimi başladıktan hemen sonra olayı duyan kadirşinas halkımız kendi bağrından çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçek evlatlarını korumak ve demokratik hukuk sistemimize vurulacak darbeyi engellemek maksadıyla sokaklara çıkmış ve bu hainlere gereken en güzel ve en büyük dersi vermiştir. Yapılan hain girişimin engellenmesindeki en büyük rol yüce milletimizindir.

3. İllegal yapılanma mensubu darbeciler şu an itibariyle etkisiz hale getirilmiş olup hukuk sistemi içerisinde hakkettikleri en ağır şekilde cezalandırılacaklardır.

4. Bu darbe girişimi esnasında şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza, kahraman emniyet mensuplarımıza ve içerisinde çok sayıda gencimizin de bulunduğu kadirşinas milletimizin kahraman evlatlarına Yüce Allah'tan rahmet, değerli aile fertleri ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, bütün yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

5. Türk Silahlı Kuvvetleri Devletimizin ve yüce Milletimizin emrinde, görevinin başındadır.”

Darbe girişiminde yer aldığı belirtilen subay sayısı çarpıcı boyutlarda

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) komuta kademesindeki isimler dışında darbe girişimi suçlamasıyla gözaltına alınanlara bakıldığında; darbe yapılmasına destek verdiği iddia edilen ve gözaltına alınan rütbeli subay sayısı çarpıcı boyutlara ulaştı. Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan sürecin ardından yürütülen polis operasyonlarına ilişkin olarak hükümet cephesi “TSK’da temizlik” yapıldığı yorumunda bulunuyor.

Türkiye’de yaşanan darbe girişimiyle ilgili son resmi verilere göre; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 265 kişi yaşanan süreçte hayatını kaybetti. Başbakan Binali Yıldırım’ın ifadesiyle bu vatandaşlardan 161’i darbe direnişçisi “şehit” ve 104’ü darbeci “terörist” olarak duyuruldu. Resmi gözaltındaki askeri - sivil personel sayısı 2 bin 839 olmakla birlikte bugün ayrıca çok sayıda savcı hakkında da gözaltı kararı çıktı ve askerlere yönelik tutuklama operasyonları da sürüyor.

Darbe girişimiyle ilgili pek çok iddia niteliğinde bilgi de Türk basınına yansıyor. Ancak darbe senaryolarıyla ilgili iddialar konusunda henüz resmi makamlardan teyitli bilgi gelmemekle birlikte bu iddialar, hükümet kaynaklı olarak Anadolu Ajansı veya hükümete yakın medya kuruluşlarınca paylaşılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklı olarak komutanlar başta olmak üzere kelepçelenen askerlere ilişkin fotoğrafların da basına aktarılması dikkat çekiyor.

Ankara’da “darbe mimarı” olarak planlayıcılardan birisi olmakla suçlanan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk, şu saatlerde Emniyet Müdürlüğü’nde sorguya alınmış durumda. Öztürk’ün damadı Yarbay Hakan Karakuş’un da darbe planlanmasında görev aldığı iddia edilmişti. Öztürk’ün yakınları aracılığıyla yaptığı açıklamada, darbe girişiminde yer almadığını ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın bilgisi dahilinde hareket ettiğini ifade etmesi dikkat çekti. Öztürk, açıklamasında, “Milletimizi ve demokrasimizi hedef alan bu darbe girişiminin hiçbir aşamasında yer almadığım gibi, ülkemiz açısından en az zararla atlatılabilmesi için elimden geleni yaptım” dedi. Ancak Öztürk’ün Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) emekliye sevk edileceği için girişime kalkıştığı ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil’in planlayıcılardan olduğu iddiaları gündemde.

Ayrıca 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun hakkında işlem başlatıldı.

Gözaltındaki diğer yüksek rütbeli askerler ise, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve 3. Kolordu Komutanı Orgeneral Erdal Öztürk. Oysa Öztürk’ün askerlere kışlalara geri dönmeleri yönünde 15 Temmuz gecesi çağrı yaptığı basına yansımıştı.

Başyaver de gözaltında

Bu arada günün en dikkat çekici gelişmesi, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Albay Ali Yazıcı’nın da gözaltına alınması oldu.

Cumhurbaşkanlığı’nda Başyaverlik bünyesinde TSK personeli de görev yapıyor. Başyaver ve altındaki TSK personeli, Cumhurbaşkanı’na koruma göreviyle eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı’nın hemen yanında Başyaver’in durması ve hatta makam aracında sol tarafta sürücü yanında oturması da teamül gereği. Ancak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nda Başyaverlik makamı geri planda kalmıştı.

Haberin yazıldığı saatlerde ayrıca Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısındaki Jandarma Genel Komutanlığı binasında ise polis tarafından arama operasyonu yapılıyor. İddiaya göre; komutanlıktaki bilgisayarlarda bilgiler silinmiş durumda ancak geriye getirilmesine çalışılacak.

Darbe soruşturmasında kimler tutuklu veya gözaltında?

Ayrıca ülke genelinde çok sayıda rütbeli subay şu anda savcılık kararlarıyla tutuklanmış ya da gözaltına alınmış durumda. Anadolu Ajansı ve Doğan Haber Ajansı’nın haberleri itibariyle tablo şöyle:

3. Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan, Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Kurmay Albay İrfan Kızılarslan ve Artvin İl Jandarma Komutanı Albay Uğurcan Gençay tutuklandı.

Hatay'daki 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, 3.Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Bingöl 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Sivas Garnizon Komurtanı ve 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih

Celaleddin Sağır, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal, Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amasya 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak,

Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan, Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Bitlis 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar, Ardahan 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın, Ağrı 1. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış, Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihat Erdoğan, Kayseri Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Erzincan 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Cemal Akyıldız,

Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Balıkesir Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, 1. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Dursun Pak, JFAC Komutanı Tuğgeneral Recep Ünal, Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu,

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Kurmay Başkanı Tümgeneral Suat Murat Semiz, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Demiray Demirci,

Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltında.

Mersin’de ayrıca 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen de gözaltına alındı.

TSK’nin personel sayısı nedir?

TSK bünyesinde son veriler itibariyle 39 bin 721 subay ve 97 bin 243 astsubay bulunuyor. Bunun yanı sıra uzman/profesyonel TSK personeli olarak ayrıca 22 bin 43 uzman jandarma, 71 bin 29 uzman erbaş ve 8 bin 54 sözleşmeli er-erbaş mevcut. Böylece toplam 238 bin 448 uzman TSK personeli var.

Silah altında geçici personele bakıldığında ise; 316 bin 42 er-erbaş ile 6 bin 664 yedek subay bulunuyor. Toplam geçici personel 322 bin 706.

Helikopter geri getirildi

Bu arada 8 TSK personeli tarafından 15 Temmuz gecesi düzenlenen darbe girişimi sonrasında Yunanistan’a götürülmüş olan askeri helikopter, bugün öğlen Dedeağaç’a giden Türk personel tarafından Türkiye’ye geri getirildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG