Erişilebilirlik

Trump’tan Valilere “İbadet Yerlerini Açın” Uyarısı


ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında eyalet valilerine kilise, cami ve sinagog gibi ibadet yerlerini hemen açmaları çağrısında bulundu. Hafta sonu ibadet yerlerinin açılmaması halinde, bu kararı geçersiz kılacağını söyledi.

Başkan Trump Cuma günü Beyaz Saray’da Corona virüsü salgını tedbirlerinin ardından normalleşme adımları kapsamında düzenlenen basın toplantısının başında kısa bir açıklama yaptı. Trump, ibadet yerlerinin “zaruri yerler” kategorisinde olduğunu, bu nedenle de yeniden açılmaları gerektiğini savundu. Başkan Trump “insanlar kiliselere, sinagoglara, camilere gitmek istiyorlar” dedi.

Eyalet valilerine ibadet yerlerinin bu hafta sonundan itibaren açılmasına izin vermeleri çağrısında bulundu. Aksi taktirde valilerin kararını geçersiz kılacağını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

"İbadet yerleri toplumu bir arada tutar"

Trump, "Bazı valiler likör mağazalarının ve kürtaj kliniklerinin zaruri yerler kategoride olduğunu, kiliselerinse bu kategoride olmadığını düşünüyor. Doğru değil. O nedenle bu adaletsizliği düzeltiyor ve ibadet yerleri için artık zaruri yerler diyorum" ifadelerini kullandı. Trump ibadet yerlerini toplumu ve insanları bir arada tutan yerler olarak niteledi.

Trump basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplamadı. Basın toplantısına Beyaz Saray Corona virüsü görev gücü koordinatörü Dr. Deborah Birx ve daha sonra da Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany devam etti.

Dr. Birx, dini liderlerin yerel sağlık birimleriyle irtibatta olmaları gerektiğini, risklerin en aza indirilmesi için adım atabileceklerini söyledi.

CAIR: "Müslüman yasağı başlatan birinin sözüyle camileri açmayız"

Amerika İslam İlişkileri Konseyi İletişim Direktörü İbrahim Hooper, Başkan Trump’ın ibadethanelerin açılmasına ilişkin mesajlarını VOA muhabirine yorumladı. Hooper, Amerikalı Müslüman toplumunun liderlerinin salgının sağlık üzerinde yarattığı endişelerden dolayı camilerin yakın gelecekte açılmaması kararının çoktan verdiğini söyledi. CAIR sözcüsü, Trump’ın göreve geldiği ilk günlerde çoğunluğu Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağı kararına atıfta bulunarak “Camilerin, Müslüman yasağını başlatan birinin söylediklerine göre planlarını değiştirmesini beklemiyoruz” dedi.

Trump, talimatı doğrultusunda, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) ibadet yerlerine ilişkin ayrıntılı kılavuz yayınlayacağını belirtti. Valiler ibadet yerlerinin yeniden açılması konusunda kendisini arasa da sonuç alamayacakları imasında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG