Erişilebilirlik

Trump’tan Terörle Mücadele Sözü NATO’ya Destek


Başkan Donald Trump, Amerika ve Avrupa’nın “üst üste terör saldırılarına maruz kaldığını, ancak buna son vereceklerini” söyledi.

Trump Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı konuşmada, “Güvenliğimize ve hayat tarzımıza büyük tehditler var” dedi, ABD’nin sınırlarının terörizm ve aşırıcılığa her zaman kapalı kalacağını vurguladı.

Krasinski Meydanı’nda 1944 Varşova Ayaklanması’nı sembolize eden bronz anıtın altında konuşan Başkan Trump, “Değerlerimizi reddedenleri ve masumlara karşı şiddeti haklı çıkarmak için nefreti kullananları kabul edemeyiz” dedi.

Gün içinde daha önce de Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yla ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Trump, ABD’nin, Rusya’nın “eylemleri ve istikrar bozucu davranışlarına” karşı Polonya’yla birlikte çalıştığını belirtti. Trump, ABD’nin doğu ve orta Avrupa’da barış ve güvenliği temin etmeye kendini adadığını kaydetti.

Trump, NATO ittifakını da “ihtilafları caydırmada kritik önem taşıdığı” sözleriyle övdü ve NATO’nun ortak savunma ilkesine ülkesinin desteğini teyit etti. Trump, “ABD sadece sözle değil icraatıyla da 5’inci maddenin güçlü şekilde arkasında yer aldığını gösterdi. Söz kolay ama önemli olan icraat. Kendi emniyeti için Avrupa daha fazlasını yapmalı” diye konuştu.

Amerika Başkanı, bazı NATO üyelerini ordularına yeterli miktarda yatırım yapmamakla eleştiriyor ancak Trump, NATO müttefiklerinden biri olan Polonya’nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.

Bölgesel bir zirveye de hitap eden Trump, ABD’nin enerji ticaretinde daha az engel görmeyi ve ülkelerin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesini arzu ettiğini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan tutumuna karşılık olarak NATO misyonu kapsamında Polonya’da 3 binin üzerinde Amerikan askeri bulunuyor.

Trump, NATO’ya bağlılığına dair soru işaretleri, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i geçmişte öven açıklamaları gibi bazı adım ve beyanları nedeniyle Avrupa kıtasında şüpheyle karşılanıyor.

Bu arada Trump’ın Polonya ziyareti sırasında protesto gösterileri de düzenleniyor. Greenpeace, Polonya’nın en yüksek binası olan Kültür ve Bilim Sarayı’nın duvarına ışıklarla “Trump’a Hayır, Paris’e Evet” yazısını yansıttı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG