Erişilebilirlik

Trump’tan Tartışmalı İki Petrol Boru Hattının İnşasına Onay


Başkan Donald Trump, bir önceki Başkan Barack Obama’nın politikalarını tersine çevirmeye yönelik adımlarına bir yenisini daha ekleyerek, tartışmalı iki petrol boru hattının inşası çalışmalarına devam edilmesini istedi.

Trump, Kanada ham petrolünü Amerika üzerinden Meksika Körfezi’ne taşıyacak Keystone XL petrol boru hattı ile Kuzey Dakota’dan Illinois eyaletine uzanan "Dakota Access" boru hattının inşası için müzakerelere yeniden başlanması çağrısını içeren başkanlık kararnamesine imza attı.

Obama uzun bir gözden geçirme sürecinin ardından çevreye zarar vereceği kaygılarından ötürü 2015 yılında Keystone projesini reddetmişti. Geçen yıl da Dakota Access projesi, bölgede içme suyuna tehdit oluşturabileceği ve yerli Amerikalı kültürel mirasına zarar verebileceği gerekçesiyle engellenmişti.

Trump, Keystone projesinin şartlarını Kanadalı yetkililerle yeniden müzakere edeceklerini, projenin 28 bin yeni istihdam sağlayacağını belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nin boş koltuğuna yeni atama

Öte yandan Trump, Anayasa Mahkemesi’ndeki boş koltuğa yeni yargıç atamasını gelecek hafta açıklayacağını bildirdi. Mahkeme yargıçlarından Antonin Scalia’nın geçen yıl hayatını kaybetmesinden beri, mahkemeye yargıç ataması yapılamadı. Obama, ılımlı bir isim olan Merrick Garland’ı bu pozisyon için aday göstermiş ancak Senato’da çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler seçimin yeni başkana bırakılması gerektiğini savunarak Garland’a onay vermemişti.

Trump Salı günü ayrıca Amerika’daki üç büyük otomobil üreticisi firmanın yöneticilerini Beyaz Saray’da kabul ederek, onları üretimlerini yurtdışı yerine Amerika’da genişletmeye çağırdı.

“Milyonlara kaçak oy kullanıldı”

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Trump’ın, “milyonlarca belgesiz göçmenin kullandığı oylar yüzünden” ülke genelindeki oyların toplam sayısında geride kaldığı düşüncesinde olduğunu söyledi.

Trump başkanlık seçimlerinde eyaletlerdeki delege sayısına göre rakibi Hillary Clinton’a karşı üstün gelerek yeni başkan seçilmişti. Ancak ülke genelindeki oyların toplam sayısına bakıldığında, Clinton Trump’tan 3 milyon civarında fazla oy almıştı.

Spicer günlük basın brifinginde bir soru üzerine, “Başkan buna inanıyor, bunu daha önce de ifade etti. Seçmen usulsüzlüğüne dair, insanların yasa dışı olarak oy kullandığına dair kaygılarını dile getirmişti. Kendisine sunulan çalışmalar ve deliller doğrultusunda hala bu inancını sürdürüyor” diye konuştu. Spicer, brifingde ısrarlara rağmen bu delillerin neler olduğuna dair bir ayrıntı paylaşmadı.

Son başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından olan, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Trump’ı seçimlerde hile iddiasına artık son vermeye çağırarak, eğer bu yönde elinde bir kanıt varsa bunu açıklaması gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG