Erişilebilirlik

Trump'tan Suriye Açıklaması: 'Bir Şey Yapılmalı'


Başkan Donald Trump, Suriye’deki kimyasal saldırının ardından Amerika’nın nasıl bir adım atacağı konusunda, “bir şey yapılmalı” dedi.

Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping (Şi Cinping) ile görüşme için Florida’ya giderken başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Esat’ın yaptığı korkunç bir şey” ifadesini kullandı.

Başkan Trump, “Bence Suriye’de olanlar insanlık açısından utanç verici, dolayısıyla bir şey yapılmalı” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Suriye’deki kimyasal saldırıya ‘uygun bir karşılık’ vermeyi değerlendirdiklerini söyledi.

Tillerson, Florida’da gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıdan Esat rejiminin sorumlu olduğunun şüphe götürmediğini belirtti.

Esat için gelecekte Suriye halkını idare edecek bir rol görmediğini kaydeden Tillerson, Rusya’nın da Esat rejimine devam eden desteğini dikkatle gözden geçirmesinin “çok önemli” olduğunu ifade etti.

Tillerson, kimyasal saldırının tüm BM kararlarının ihlali olduğuna işaret ederek, “Uygun bir karşılık düşünüyoruz. Bu ciddi bir konu ve ciddi bir yanıt gerektiriyor,” dedi.

Bu arada Tillerson’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye’deki kimyasal saldırı hakkında telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Reuters’ın haberine göre, üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ruslar’dan saldırıyla ilgili analizleri ya da ellerindeki bilgileri öğrenmek istediklerini belirtti.

Amerikan medyasında da Trump yönetiminin kimyasal saldırıya yanıt olarak askeri seçenekleri gözden geçirdiği yönünde haberler çıktı.

Haberlere göre, Savunma Bakanlığı (Pentagon) olası askeri seçenekler hakkında Başkan Trump’a farklı senaryolardan oluşan bir liste sunuyor.

Washington Post gazetesi, Beyaz Saray’daki üst düzey yetkililer arasında dün gece geç saatlere kadar süren bir toplantı yapıldığını, ayrıca Savunma Bakanı Jim Mattis, Dışişleri Bakanı Tillerson ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster'ın salı gününden bu yana sürekli temas halinde olduğunu yazdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG