Erişilebilirlik

Trump’tan Sermaye Piyasalarını Yakından İlgilendiren Aday


FILE - The U.S. Securities and Exchange Commission building in Washington.
FILE - The U.S. Securities and Exchange Commission building in Washington.

Donald Trump, Başkan yemin etmesine iki hafta kala, kabinesinin önemli koltuklarından biri için daha adayını açıkladı. ABD’nin sermaye piyasalarını denetleyen Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanlığına, Jay Clayton’ı aday gösterdi.

Amerikan sermaye kuruluşlarının konumlandığı Wall Street'te tanınan bir avukat olan Clayton Senato’dan onay alırsa, böylelikle şirketleri ve yatırımcıları yakından ilgilendiren en önemli kurumun başına geçecek.

Donald Trump, yazılı açıklamasında, “Jay Clayton, ticaret ve mevzuat hukukunun birçok alanında gerçekten yetenekli bir uzman ve kurallarına göre hareket ederken ticari kurumlarımızı ayağa kaldıracak, yeni istihdam yaratacak biri” ifadelerini kullandı.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun en önemli görevi yatırımcıları korumak. Bunun dışında şirket birleşmelerini denetleme, tekelleşmeyi önleme ve menkul kıymetler piyasalarının güvenilirliğini sağlamak da bu kurumun görev alanında.

Trump’ın Wall Street Reformu ve Tüketici Koruma Yasası’nın bazı bölümlerini feshetmek ve piyasalara devlet müdahalesini azaltma planlarında, Clayton’ın kilit rol oynaması bekleniyor.

Dod-Frank olarak bilinen yasa 2008’deki ekonomik kriz sonrası mali piyasaları düzenlemek amacıyla 2010’da kabul edilmişti.

Komisyonun şu anki başkanı Mary Jo White, özellikle 2008 krizi sonrası Obama yönetiminin büyük bankaları dizginleme çalışmalarında önemli bir rol oynamıştı. White, özellikle son üç yılda daha çok şirketle ilgili hukuksuzlukları mahkemeye taşımıştı. Donald Trump’ın bu seçimiyle Obama yönetiminin bankacılık düzenlemelerini de gevşetmesi bekleniyor.

Jay Clayton, Sullivan & Cromwell adlı bir hukuk firmasının ortaklarından. Müvekkilleri arasında Goldman Sachs gibi ünlü Wall Street şirketleri ve Ali Baba gibi dev perakendeciler de var. Ancak başarılı hukukçu, Trump’ın birçok kabine adayı gibi, daha önce hiçbir devlet görevinde bulunmadı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG