Erişilebilirlik

Trump’tan Senatörlere Sağlık Yasası Baskısı


Trump
Trump

Amerika Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi senatörlerin hazırladığı ve eski Başkan Obama tarafından getirilen sağlık reformunun kaldırılmasını amaçlayan yasa tasarısına karşı oy kullanacağının mesajını veren Senatör John McCain’e tepki gösterdi.

Bu arada yeni bir araştırmaya göre sağlık sigortası yasa tasarısının bu şekliyle kabul edilmesi durumunda 21 milyon daha az Amerikalı sağlık sigortasına sahip olacak.

Arizona Senatörü Cumhuriyetçi McCain, benzer bir yasa tasarısına Temmuz ayında da ‘hayır’ demişti. McCain Cuma günü de Cumhuriyetçi Senatörler Bill Cassidy ve Lindsey Graham tarafından önerilen yasa tasarısı için de iyi hissetmediğini kaydetmişti.

Gelişmeler üzerine Başkan Trump, attığı Tweet'te “Yürürlükten kaldırmak ve yerine geçirmekle ilgili kampanya yürüttü. Arizona’yı düşürelim” ifadelerini kullandı.

Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell yasa tasarısıyla ilgili olarak 30 Eylül’de oylama yapılacağını kaydetti. Bu tarihde yapılacak oylamada, tasarının geçmesi için normalde gerekli olan 60 yerine 51 oy yeterli olacak.

Yasalaşırsa, Medicaid programında yoksullar ve engelliler için ayrılan federal kaynak geri alınacak ve özel sigorta yaptıranlara da yardım için harcanak miktar eyaletlere dağıtılacak.

Partilerüstü Kongre Bütçe Ofisi yeni tasarıyı değerlendirmek için vakit bulamadı. McCain, maliyetini, kaç kişiyi etkileyeceğini bilmeden yasa tasarısını destekleyemeceğini belirtiyor.

Ancak Brookings Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada, tasarının yasalaşması durumunda yeni sağlık sigortası sistemiyle 2020-2026 yılları arasında en az 21 milyon daha az kişinin sağlık sigrotasına sahip olacağını kaydetti.

Washington merkezli düşünce kuruluşu genelde Obamacare’i destekliyor.

Cumhuriyetçiler'in yasa tasarısını geçirmesi için en az 50 oya ihtiyacı var. Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins yasa tasarısına karşı eğilimde olduğunu belirtti. Kentucky Senatörü Rand Paul de bu düşüncede. Kansas Senatörü Jerry Moran ve Alaska’dan Lisa Murkowski ise karasız durumda.

Trump da attığı Tweet'tee bu isimlere dikkat çekti ve “Rand Paul’u biliyorum ve partinin iyiliği için bir yol bulabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Senato’da Cumhuriyetçiler'in 52, Demokratlar'ın ise 48 sandelyesi bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG