Erişilebilirlik

Trump’tan Kuzey Kore’ye: ‘Bizi Hafife Almayın’


Başkan Donald Trump Asya gezisinin üçüncü durağı Çin’in başkenti Pekin’e geldi. Trump’ın ABD başkanı olarak ilk kez ziyaret ettiği Çin’deki görüşmelerinde özellikle Kuzey Kore ve ticaret konuları ana gündem maddelerini oluşturuyor.

Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın, Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki ve ana ticaret ortağı Çin’den, nükleer programını terketmesi için Pyongyang’a baskı uygulamasını isteyeceğini belirtiyor.

Kuzey Kore konusu, Trump’ın Güney Kore’nin başkenti Seul’da Ulusal Meclis’e hitabının da en ağırlıklı gündemiydi.

Trump Pyonyang’a karşı sert mesajlar verdiği konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a, “daha iyi bir yola adım atma” şansı için tüm nükleer silahlarını terketmesi çağrısında bulundu.

Başkan Trump Kuzey Kore’yi, “Bizi hafife alma ve bizi sınama. Ortak güvenliğimizi, paylaştığımız refahı ve kutsal özgürlüğümüzü savunacağız” sözleriyle uyardı.

Trump’ın Kore yarımadası yakınlarında “uygun şekilde konuşlandığını” ifade ettiği üç uçak gemisi filosu ve nükleer denizaltıların varlığı da ABD Başkanı’nın sözlerine desteği sembolize ediyor.

Konuşmasında Kuzey Kore’yi “halkını köleleştiren bir kült ve tiran tarafından idare edilen tümüyle başarısız ve çarpık bir rejim” olarak tarif eden Trump, “Dünya, kendisini nükleer yıkımla tehdit eden haydut bir rejimin kötülüklerine müsaade edemez. Tüm sorumlu ülkeler, Kuzey Kore’nin zalim rejimini yalnızlaştırmak için güçlerini birleştirmeli” dedi.

Güney Kore’yeyse övgüler sıralayan ve oradaki ekonomik başarıyı Kuzey’le karşılaştıran Trump, “Güney Kore daha başarılı oldukça, Kim rejiminin kalbindeki karanlık fantaziyi de daha kararlı şekilde boşa çıkarmış oluyorsunuz” diye konuştu.

Konuşmasını Kore yarımadasının barışçı yollarla yeniden birleştirilmesi umuduna yönelik sözlerle tamamlayan Trump, ancak Kim’in kitle imha silahlarının yarattığı tehdide işaret ederek, “biz daha fazla bekledikçe tehlike de daha büyüyor ve elimizdeki seçenekler azalıyor” uyarısında bulundu.

ABD Başkanlık uçağı Air Force One’de konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın Pekin’de biraraya geleceği Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i Kuzey Kore’ye baskı uygulaması ve bu yolda da Çin’le Kuzey Kore arasındaki ticaretin devam etmesini sağlayan yasal boşlukları onarma gibi adımlar atmaya çağıracağını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders de ayrı bir açıklama yayınlayarak, Başkan Trump’ın ABD’nin Kuzey Kore’yi teröre destek veren ülkeler listesine alıp almama konusunda Çin ziyaretini tamamlamadan önce karar vereceğini açıkladı.

Trump’ın Çin’deki temaslarında Kuzey Kore krizinin yanında, ABD’yle Çin arasındaki ticaret dengesizliğini gündeme getirmesi bekleniyor. Bu arada ayrı bir gelişme olarak, iki ülkenin müzakerecilerinin 9 milyar dolar değerinde 20 kadar anlaşmaya imza attığı açıklandı. Anlaşmaların ayrıntıları açıklanmadı ancak Reuter haber ajansı, bunlar arasında Çin’in e-ticaret şirketi JD.com’un ABD’den 3 yıl içinde 2 milyar dolar üzerinde gıda ürünü satın alma sözünü içerdiğini bildirdi.

Başkan Trump ve eşi Melania Trump Pekin’de ilk olarak Çin Devlet Başkanı Xi ve eşiyle birlikte Yasak Şehir’i ziyaret etti.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG