Erişilebilirlik

Trump: 'Kuzey Kore Müzakereye Hazır Değil'


Trump ve Kim geçen Şubat ayında Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya gelmişti
Trump ve Kim geçen Şubat ayında Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya gelmişti

Amerika ve Kuzey Kore liderleri arasında geçen ay yapılan görüşmelerden sonuç çıkmamasının ardından gerilim arttı. Kuzey Kore’nin son füze denemesi sonrası ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklama geldi. Füze denemesinden kimsenin mutlu olmadığını belirten Trump, Kuzey Kore için “Müzakereye hazır olduklarını sanmıyorum” dedi.

Kuzey Kore son 1 hafta içinde çok sayıda kısa menzilli füze denemesi yaptı. Güney Koreli yetkililer 4 Mayıs’ta Kuzey Kore’nin kısa menzilli füze ateşlediğini duyurmuştu. Güney Kore ordusu bugün de Kuzey Kore’den iki kısa menzilli füze fırlatıldığını açıklamıştı.

Kuzey Kore’nin son dönemdeki füze denemeleri uluslararası basına yansıyan haberlerde Pyonyang’ın Washington ile yaptırımların hafifletilmesi konusunda uzlaşıya varılmamasına duyduğu tepki olarak yorumlanmıştı.

Kuzey Kore’nin füze denemeleri ABD Başkanı Donald Trump’a soruldu. Trump bu denemelerden kimsenin mutlu olmadığını söyledi. ABD Başkanı, “İlişkiler devam ediyor. Müzakere etmek istediklerini biliyorum ancak müzakere etmeye hazır olduklarını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Kuzey Kore’ye ait yük gemisine el koydu

ABD ve Kuzey Kore arasında gerilimi tırmandırabilecek bir gelişme daha yaşandı. ABD Adalet Bakanlığı “Wise Honest” adlı Kuzey Kore’ye ait büyük bir yük gemisine el konulduğunu açıkladı.

Adalet Bakanlığı yetkilileri kargo gemisinin gizli şekilde Kuzey Kore’den kömür sevkiyatı yaparak ABD ve Bileşmiş Milletler’in Kuzey Kore yaptırımlarını ihlal ettiğini savundu.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili, geçtiğimiz yıl Nisan ayında Endonezya’da denizcilik işletme yetkilileri tarafından el konulan geminin Amerika’nın elinde olduğu ve Amerika’nın kara sularına yaklaşmakta olduğunu belirtti.

Kuzey Kore’ye ağır makine sevkiyatı için kullanılan 17 bin ton ağırlığındaki geminin Kuzey Kore’ye ait en büyük gemilerinden biri olduğu belirtiliyor.

Bu olayla birlikte ABD ilk kez yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Kuzey Kore’ye ait bir kargo gemisine el koymuş oldu. ABD Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı John Demers yaptığı yazılı açıklamada “Yaptırımları delen bu gemi artık hizmet dışı” dedi.

BM’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarını izleyen yetkililere göre “Wise Honest” adlı gemi 2018 yılı Nisan ayında Endonezya tarafından el konulduğunda 25 bin 500 ton kömür taşıyordu.

BM raporunda geminin taşıdığı kömürün değerinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğu belirtilmişti.

ABD’den gelen bu adım Trump yönetiminin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlardan geri adım atmayacağının bir işareti olarak yorumlandı.

Kuzey Kore de Kim Jong Un ve ABD Başkanı Donald Trump arasında Şubat ayında yapılan görüşmeden bir sonuç çıkmamasının ardından Washington’la diyalogda geri adım atmış görünüyor. ABD Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi için Pyonyang’ın nükleer silahlardan arınması konusunda harekete geçmesini talep ediyor. Kuzey Kore ise önce yaptırımların hafifletilmesini istiyor.

Kuzey Kore’den 1 hafta içinde gelen kısa menzilli füze denemeleri ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un da gündeminde. Pentagon sözcüsü Yarbay Dave Eastburn “Durumu takip ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Başkan Trump'ın savunma bakanlığına aday gösterdiği savunma bakan vekili Patrick Shanahan Amerika'nın Kuzey Kore konusunda diplomasiye bağlı kalacağını belirtti. Shanahan "Operasyonlarımızı ya da duruşumuzu değiştirmedik. Diplomasinin başarısız olması halinde hazır olmaya devam edeceğiz" dedi.

“Füze denemeleri müzakere etmek istediğinin işareti”

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ise Kuzey Kore’den gelen adımları “Kuzey Kore Hanoi’de anlaşmaya varılmaması konusunda memnun olmamışa benziyor” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore lideri Kuzey Kore’nin fırlattığı füzelerin kısa menzilli olduğunu ancak yine de bu füze denemelerinin Kuzey Kore’nin balistik füze gücü geliştirmesini yasaklayan BM kararlarının ihlali olabileceğini vurguladı. Güney Kore lideri füze denemelerini Kuzey Kore’nin müzakere etmek istediğinin bir işareti olarak gördüğünü söyledi, Kim Jong ile dördüncü bir zirve yapılmasını gündeme getireceğini belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG