Erişilebilirlik

Trump’tan İran’a Diyalog ve Askeri Seçenek Mesajı


Başkan Donald Trump, İran liderlerini Tahran’ın nükleer programından vazgeçmesini kendisiyle oturarak görüşmeye çağırdı. Trump, iki ülke arasında yükselen tansiyonun askeri seçeneğin masadan kalkamayacağını gösterdiğini söyledi.

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Trump, USS Abraham Lincoln uçak gemisininin İran yakınlarında konuşlanmasına neden olan “tehditlerin” neler olduğuna ise açıklık getirmedi.

Trump bu tehditler sorulduğunda “Bilmek istemeyeceğiniz istihbarata sahibiz. Bunlar çok tehditkardı, bu ülke ve başka yerler için büyük güvenlik önlemleri almamız gerekti” dedi.

Bölgede İran’ın vekilleri ve ABD askerleri arasında çatışma olasılığı var mı diye sorulduğundaysa Trump, “Bunu her zaman söyleyebiliriz. Ama umarım olmaz. Dünyanın en güçlü gemilerinden birine sahibiz ve gemimiz silah yüklü. Hiçbir şey yapmak istemiyoruz” diye konuştu.

Trump geçmişte de İranlı liderlerle bir araya gelme konusunda isteğini dile getirmiş ancak bu isteği karşılık bulamamıştı. Trump muhabirlerle konuşurken bunu bir kez daha yineledi.

Trump, “Yapmaları gereken beni aramak ve masaya oturmak. Adil bir anlaşma yapabiliriz. Yalnızca nükleer silah sahibi olmalarını istemiyoruz. Çok fazla bir şey istemiyoruz. Biz de onlara karşılığında yeniden çok iyi duruma gelmelerine yardım ederiz” dedi ve “Bizi aramalılar. Eğer ararlarsa onlarla konuşmaya açığız” şeklinde konuştu.

Trump, geçen hafta İran’la tansiyonun yükselmesinin ardından İran’a yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe soktu. Trump, imzaladığı kararnameyle İran’ın çelik, alüminyum, bakır ve demir ihracatına yönelik yaptırımlar getirdi.

Geçen hafta ABD, İran’dan gelecek tehditlere yönelik olarak bölgeye uçak gemisi ve bombardıman uçaklarını göndermişti.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından muaf tuttuğu, bu ülkeden petrol ve doğal gaz alan sekiz ülke için öngördüğü altı aylık süre de 2 Mayıs’ta sona erdi.

Trump yönetimi ayrıca İran Devrim Muhafızlarını yabancı terör grupları listesine de almış durumda.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’nin bu adımları karşısında nükleer anlaşmanın diğer tarafları olan Avrupa ülkelerinden destek bekliyor.

Ruhani, bu ülkelerin İran’ın bankacılık ve petrol endüstrisini Amerikan yaptırımlarından korumak için bir yol bulmamaları halinde ülkesinin 60 gün içinde izin verilen sınırların dışında uranyum zenginleştirmeye başlayacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG