Erişilebilirlik

Trump’tan Federal Hükümete ‘Harvey’ Övgüsü


Başkan Donald Trump, Twitter üzerinden federal hükümetin Harvey’ye verdiği karşılığı anlatırken, Teksaslılar’ın da fırtınayla mücadele ruhunu övdü.

Trump’ın eyaleti Salı günü ziyaret etmesi planlanıyor.

Trump dün paylaştığı Twitter mesajlarında, yönetimin sorumluluklarını iyi şekilde yerine getirdiğini yazdı. Trump, tweetlerinin arasına bir de, Amerika’da bir destekçisi tarafından yazılan ırk ve suç konulu bir kitabı öven bir mesajla, Meksika sınırına duvar inşası, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması NAFTA ve vergi kesintileriyle ilgili yorumlar da sıkıştırdı.

Harvey’yle ilgili mesajlarında Trump, “Wow – Şimdi uzmanlar Harvey’yi 500 yılda bir görülen bir sel olarak nitelendiriyor. Topyekün çabamız devam ediyor ve iyi gidiyor.(…) Uzmanlar bile böyle birşeyi hiç görmediklerini söylüyor. Houston’da ve Teksas’ın dört tarafında TARİHİ yağış. Seller eşine rastlanmamış bir düzeyde ve daha da yağmur geliyor. İnsanların ruhu harika. Teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Trump’ın başkanlığı sırasındaki ilk büyük çaplı doğal felaket olan Harvey, sık sık iç çalkantılarla uğraşan Beyaz Saray için de önemli bir test konumunda. Herkesin dikkatinin Harvey’nin üzerinde olması, Trump’a, Charlottesville olaylarına yanıtından dolayı gördüğü tepkiler dahil zorlu bir dönemden sonra tekrar toparlanma imkanı tanıdığı da yorumları yapılıyor.

Haftasonunun büyük kısmını Camp David’de geçiren Trump, dün telekonferans yoluyla kabinesini topladı. Toplantıya Başkan Yardımcısı Mike Pence de katıldı.

Teksas Valisi Greg Abbott, Trump ve federal hükümetin Harvey sonrası sağladığı destek çabalarına övgüler sıraladı. Abbott, “Size şunu söylemeliyim, FEMA’dan (Federal Acil Durum Dairesi) başkana, A+ not veriyorum. Başkanla, iç güvenlik bakanı, FEMA direktörü, sağlık bakanı gibi kabine üyeleriyle çok sefer görüştüm. Beyaz Saray’dan FEMA’ya kadar herkes çok yardımcı oldu” diye konuştu.

Harvey 60 santimetreyi aşan yağmurlara neden olurken, Houston’da binlerce kişi kurtarılma umuduyla çatılara sığındı. FEMA Direktörü Brock Long, zarar gören bölgeleri eski haline döndürmenin yıllar alacağını söyledi.

Harvey 4’üncü kategori kasırga seviyesinde Cuma gecesi Meksika körfezi kıyısında Corpus Christie kenti yakınlarında karaya vurmuş ve Houston üzerinden eyaletin kuzeydoğusuna doğru ilerlemişti. Abbott, aşırı yağmurların birkaç gün daha sürmesinin beklendiğini belirtti.

Trump mesajında, “Büyük kurtarma operasyonları sürüyor” diye yazdı.

Beyaz Saray’dan da, kabine toplantısıyla ilgili bir bilgi notu geçildi. Buna göre, Trump’ın telekonferansta “tüm bakanlıklar ve kurumlardan tüm güçleriyle Teksas ve Louisiana valilerini desteklemeye kendilerini adamaları beklentisini ve birinci önceliğinin hayat kurtarmak olduğunu vurguladığı” belirtildi.

Trump yönetiminin çabaları, eski Başkan George W.Bush’un 2005 Ağustos’ta New Orleans’ı vuran ve 1500’ü aşkın kişinin ölümüne neden olan Katrina Kasırgası sonrası verdiği karşılığa zıt bir tablo ortaya koyma gayretini içeriyor, Bush’un o dönemki FEMA direktörü Michael Brown’un yanlış idaresi ve bir de bunun üzerine Bush’un Brown’ı övmesi yoğun tepki görmüştü.

Long dün yaptığı açıklamada, FEMA’nın 2005’tekinden “çok farklı” olduğunu söyleyerek, güçleri harekete geçirmek ve personeli koordine etmek için gereken yetkiye sahip olduğunu kaydetti. Long, Teksas’ta Harvey sonrası gelecek birkaç yıl için de planlamalar yaptıklarını bildirdi.

Beyaz Saray iç güvenlik danışmanı Tom Bossert de, federal hükümetin hızlıca harekete geçmesini övdü. Hayatında birçok felakete tanıklık ettiğini ama bu boyutta bir yağışa rastlamadığını anlatan Bossert, yağışların daha devam edeceği uyarısında bulundu. Bossert, “Tıbbi yardıma ihtiyaç duyanlar, yaşlılar, zayıfların uzun vadeli bakımı için kendimizi hazırlıyoruz. Yeniden inşa ve toparlanma için kaynaklar sağlamak için kendimizi konumlandırıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG