Erişilebilirlik

Trump’tan Duvar İçin Olağanüstü Hal Sinyali


Federal hükümetin kısmen kapanmasına ve 800 bin federal çalışanın etkilenmesine neden olan Meksika sınırına duvar örülmesi tartışmaları konusunda Başkan Donald Trump yeni bir açıklama yaptı.

Kongre’deki Demokratlar hükümetin işlemeye devam etmesi için gereken bütçe tasarısına duvar masrafının da eklenmesine karşı çıkıyor. Başkan Trump, gelecek günlerdeki gelişmelere göre olağanüstü hal ilan ederek duvarı yapabileceğini söyledi.

‘‘Bir duvar örmek zorundayız’’ diyen Trump, ancak bunun beton yerine çelikten olabileceğini kaydetti.

Trump, Kongre’de üzerinde uzlaşı sağlanamayan bütçe tasarısının 5,6 milyar dolarının duvara ayrılması ısrarından geri adım atmayacağını da sözlerine ekledi.

Federal hükümetin büyük kısmı 22 Aralık’ta kapanmıştı. Trump, federal hükümetin işlemeye devam etmesini sağlayacak bütçe tasarısının 5,6 milyar dolarlık duvar maliyetini de içermesini istiyor. Trump’ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvarın toplam maliyetinin ise 23 milyar doları bulması bekleniyor.

Mulvaney: ‘‘Duvarın malzemesi değişebilir’’

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney de üçüncü haftasına giren hükümetin kapalılık durumunun daha uzun süre devam edebileceğini söyledi.

Mulvaney, Başkan Trump ve Demokratlar arasında uzlaşı sağlanabilmesi için duvarın yapılması planlanan malzemenin değiştirilebileceğini kaydetti.

NBC televizyonunun ‘‘Meet the Press’’ programına katılan Mulvaney, Başkan’ın seçim kampanyası sırasında verdiği beton duvar sözü yerine duvarın çelik çit şeklinde yapılmasını kabul edebileceğini söyledi. Mulvaney, ‘‘Başkan bunu yapabilmek için beton duvardan vazgeçmek zorundaysa ve onun yerine çelik çit yapmak zorundaysa Demokratlar ‘Gördünüz mü artık duvar örmüyor’ diyebilir ve bu da doğru yönde ilerlememizi sağlayabilir’’ diye konuştu.

Mulvaney, yönetimin Kongre’deki Demokratlar’la Cumartesi günü yaptığı görüşmelerin teknik talepler nedeniyle çıkmaza girdiğini kaydetti.

Mulvaney, hükümetin kapalı kalması durumunu kastederek ‘‘Sanırım bu daha uzun süre devam edecek ve bunun kasten yapıldığını sanıyorum’’ dedi.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Demokatlar duvar için ek bütçe ayrılmadan hükümetin açılmasını sağlayacak iki tasarıyı bu hafta meclisten geçirmişti.

Mulvaney, diğer Cumhuriyetçiler’in Trump’ı uzlaşmacı olmaktan alıkoyanın siyasi nedenler olduğu yönündeki iddialarınıysa reddetti.

Mulvaney, ‘‘Başkan bu konuyu çözmek istiyor. Bu nedenle iki haftadır toplantılar yapıyoruz. Bu yüzden dün Başkan Yardımcısı ve ekibiyle saatlerce görüştük ve Başkan birkaç gün önce liderlerle görüştü’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG