Erişilebilirlik

Trump’tan Bir Tartışmalı İsim Daha


Başkan seçilen Donald Trump, ExxonMobil’in Başkanı Rex Tillerson’u ülkenin yeni Dışişleri Bakanı olacağının sinyallerini verdi. Trump, buna gerekçe olarak dünya genelindeki bağlantılarını ve Rusya ile yaptığı petrol anlaşmalarını gösteriyor. Ancak Senatörler John McCain ve Lindsey Graham 64 yaşındaki Tillerson’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan bağlantısına dikkat çekiyor.

Donald Trump’ın yardımcıları resmen açıklanmasa da Trump’ın Tillerson’u Dışişleri Bakanlığı’na aday göstereceğini belirtiyor. Trump, Tillerson’un birçok dünya liderini bildiğini ve onları çok iyi tanıdığını kaydetti.

Fakat, Tillerson’un serbest ticarete ve Amerika’nın Ortadoğu’da genişlemesine verdiği destek Trump’ın seçim kampanyasındaki söylemleriyle çelişiyor.

McCain, Tillerson’un seçiminin kendisi için endişe kaynağı olduğunu belirtiyor.

McCain, “Vladimir Putin haydut, kabadayı ve katil, ve herhangi biri onu başka şekilde tanımlarsa yalan söyler” dedi.

Tillerson’un Rusya ile imzaladığı petrol anlaşmasırının ardından Kremlin onu 2013’te yabancılara verilen“Dostluk ödülü” ile ödüllendirdi. Tillerson’un Senato tarafından onaylanması gerekiyor ve Graham, Rusya’dan aldığı ödül nedeniyle “bazı sorularımız var” ifadesini kullanıyor.

Tillerson’un yeineticisi olduğu şirket 50’den fazla ülkede ticaret yapıyor. ExxonMobil, 2011’de Rus petrol şirketi Rosneft ile üretim anlaşması imzalamıştı.

Tillerson, Salı ve Cumartesi günleri Trump ile biraraya gelmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG