Erişilebilirlik

Trump'tan Başkan Adayı Olabilir mi?


Trump'tan Başkan Adayı Olabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Quinnipiac Üniversitesi’nin yaptığı son araştırmaya göre Amerikalı milyarder Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları arasında son dönemde çıkış yaptı. Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin yüzde 20’si Trump’ı tercih ederken, onu yüzde 13’le Wisconsin eyaleti Valisi Scott Walker izliyor. Eski Başkan George Bush’un kardeşi, eski Florida eyaleti Valisi Jeb Bush ise yüzde 10’la üçüncü. Emlak kralı Donald Trump son birkaç haftada Cumhuriyetçi seçmenlerin tercihi arasında yükselmeyi başardı, bunu da yasadışı göçmenler konusundaki keskin söylemlerine borçlu. Trump gerçekten Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olabilir mi?

Kamuoyu yoklamalarında yükselen Donald Trump, birçoklarını etkilemeyi başardı: “Meksika’ya bir ülke olarak saygım var. Ama liderleri bizimkilerden daha akıllı, daha zeki ve daha kurnaz. Bizi sınırda da, ticarette de öldürüyorlar. Hepimizi öldürüyorlar.”

Donald Trump’ın yasadışı göçmenlerle ilgili ağır sözleri, Amerika’da protestolara, göçmen hakları savunucuları arasında da öfkeli tepkilere yol açtı.

Jorge Mario Cabrera, “Bizlere suçlu, tecavüzcü diyor. Bizler böyle insanlar değiliz” diyor.

Trump’a öfke, yeni bir sektörün de başlangıcı oldu: Trump kuklaları.

Donald Trump, Demokrat Partili başkan aday adaylarının da tepkisini çekti. Bunlardan biri de Maryland eyaletinin eski valisi Martin O’Malley.

O'Malley, “Eğer Donald Trump göçmen korkusu üzerinden politika yapacaksa, 1840’lara geri dönsün ve o dönemdeki göçmen karşıtı partiden aday olsun” diyor.

Ancak Cumhuriyetçi Parti uzmanı Scot Faulkner’a göre Trump’ın patavatsız tarzı, kendisine partililerinin desteğini kazandırdı: “Serseri mayın gibi. Üstelik bu hali popülaritesini arttırmış durumda.”

Cumhuriyetçi Partili liderler, Trump’ın sert söylemlerinin gelecek yılki seçimlerde partiye zarar vermesinden kaygı duyuyor.

Uzman Faulkner, “Sanıyorum New Hampshire’daki ilk önseçimlere kadar göz önünde olmaya devam edecek. Trump, ön planda olmayı seviyor. Bu yüzden de göz önünde kalmaya çalışacak. Ne olursa olsun herkesi sarsacak şeyler söyleyecek” diyor.

Peki Trump gerçekten partinin başkan adaylığını kazanabilir mi? Uzman John Fortier’a göre, bu çok zor: “Evet tartışmalı konulara değinen, tanınmış bir aday. Arkasında önemli izler bıraktı, özellikle de göçmenlik konularında. Ama sonunda bırakın parti adaylığını almayı, adaylığın yanından bile geçmesi mümkün olmayacak.”

Trump’ın son günlerde kaydettiği yükseliş, aralarında parti adaylarından Wisconsin Valisi Scott Walker’ın da bulunduğu Cumhuriyetçiler’i şaşırtmış durumda.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG