Erişilebilirlik

Trump Jr’ın Eposta Yazışmalarında Rusya Bağlantısı


Cumartesi günü The New York Times gazetesi Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.’ın Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile görüştüğünü ve bu görüşmede Hillary Clinton’a zarar verecek bilgilerin Trump ile paylaşıldığını iddia etti. İlk anda oğul Trump avukat ile görüşmesini doğruladı ancak Clinton ile ilgili görüşme iddiasını kabul etmedi. Birgün sonra yaptığı açıklamadaysa görüşme öncesinde avukatın kendisine Hillary Clinton’a zarar verebilecek bilgiler sunacağının söylendiğini açıkladı. Ancak toplantıda avukatın bahsettiği şekilde yeterli kanıta sahip bir bilgi veremediğini ardından da Rus öksüz çocukların Amerikalı aileler tarafından evlat edinmelerini yasaklayan uygulama ile ilgili görüştüklerini söyledi.

Amerika’da basının büyük ilgi gösterdiği konu ile ilgili gelişmeler bugün de devam etti. The New York Times gazetesi bugün de manşetten yayınladığı haberinde Donald Trump Jr.’ın Ruslarla yaptığı bu görüşmelerde Rusya’nın babasının lehine hareket etmekte olduğunu bildiğini yazdı. Gazete bir eposta mesajı ile Donald Trump Jr.’ın durumdan haberdar olduğunu belirtirken haberin kaynağı olarak da bu eposta mesajından haberdar olan üç kişi olduğunu belirtti.

The Washington Post gazetesinde yayınlanan konu ile ilgili haberde de söz konusu avukat ile oğul Trump arasındaki görüşmeye bir şarkıcının aracı olduğu iddia edildi. Bahsedilen şarkıcı Azeri asıllı Emin Agalarov. Agalarov’un babası ile birlikte emlak işleri yaptıkları ve Trump ile 2013 yılındaki güzellik yarışmasında tanıştıkları ifade ediliyor. Agalarovlar ile Trump’ın Moskova’da bir bina inşa etmek üzere anlaşma imzaladıkları ancak anlaşmanın Trump’ın başkanlık yarışı ile birlikte askıya alındığı belirtiliyor.

Donald Trump Jr. açıklaması ve epostalar

Tüm bu iddialar ve gelişmeler üzerine oğul Trump bugün haber ve iddialara konu olan eposta yazışmalarını yayınladı. Yazışmalar ile birlikte Twitter'dan yayınladığı açıklamasında da Donald Trump Jr. şunları söyledi.

“Herkese karşı şeffaf olabilmek adına 9 Haziran’daki toplantı ile ilgili Rob Goldstone ile aramdaki eposta yazışmalarını yayınlıyorum. Bana konuyla ilgili Rob’tan ilk eposta 2013’te Moskova’da düzenlenen güzellik yarışmasından bu yana tanıdığım Emin’in bir isteği ile ilgili olarak 3 Haziran 2016’da geldi. Emin ve babası Moskova’da son derece saygıdeğer bir şirkete sahipler. Hillary Clinton ile ilgili bir bir bilgiye sahip olduklarını ifade ettiler ve ben de bunun siyaseten muhalif bir araştırma olduğunu düşündüm. İlk başta bir telefon görüşmesi yapmak istedim ama bu mümkün olmadı. Bana görüşme yapacağım kadının New York’ta olduğunu buluşup buluşamayacağımı sordular. Ben de görüşmeye karar verdim. Görüştüğüm kişi kendisinin de açıkladığı gibi bir hükümet yetkilisi değil. Ve söylediğimiz gibi görüştüğüm kişi herhangi bir bilgiye sahip değildi ve evlat edinme uygulamaları ve Magnitsky anlaşması hakkında konuşmak istedi. Şunu da belirtmek isterim ki bu görüşme bu Rusya tartışmalarından önce gerçekleşti. Bugün Rob GoldStone’un basına açıkladığı gibi bu toplantı şimdiye dek duyduğum en saçma şeydi ve bundan çok rahatsız oldum”

Bu açıklama ile birlikte Donald Trump Jr. halkla ilişkiler uzmanı Rob Goldstone ile aralarındaki eposta yazısmalarını da Twitter hesabından yayınladı.

Bu yazışmalarda da Rob Goldstone’un Donald Trump Jr.’a gönderdiği mesajda Emin Agalarov’un kendisini aradığını ve ilginç bazı bilgiler sunmak üzere oğul Trump ile görüşmek istediğini anlattığı görülüyor. Goldstone yazışmada, Trump Jr.’a, Emin ve babasının Moskova’da başsavcı ile yaptıkları bir toplantıda kendilerine bazı resmi dökümanlar gösterildiğini ve bu bilgilerin Hillary Clinton’a zarar verip babası Donald Trump’ın işine yarayabileceğini anlattıklarını ifade ediyor. Aynı yazışmada Goldstone bu bilgilerin son derece hassas ve üst düzey bilgiler olduğunu ve bunun babası Donald Trump’a Rusya’nın yardımı olduğunu belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde hali hazırda Rusya’nın Amerika başkanlık seçimlerine müdahalesine ilişkin devam etmekte olan soruşturmalar var. Donald Trump Jr. senato istihbarat komisyonunda arzu edilmesi halinde gidip ifade verebileceğini açıkladı. Donald Trump Jr. daha önce yaptığı açıklamada söz konusu görüşmeden babasının haberi olmadığını söylemişti. Ancak FBI Başkan Donald Trump’ın da eski FBI Direktörü James Comey’i görevden alarak Rusya soruşturmasına engel olmaya çalışıp çalışmadığı konusunda bir soruşturma yürütüyor.

Bu soruşturmanın başında da özel savcı statüsü ile eski FBI Direktörü Robert Mueller var. Başkan Donald Trump, Mueller ile Comey arasındaki dostluk ilişkisinden rahatsızlık duyduğunu Twitter mesajlarında dile getirmişti. Amerikan basını Trump’ın rahatsızlık duyduğu bu durum dolayısıyla Mueller’ın görevden alınmasını isteyebileceğini iddia etmişti.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG