Erişilebilirlik

Trump’ın Türkiye'yle İlgili Tweet Mesajına Pompeo'nun Yorumu: ‘Trump’a Sormalısınız’


Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Donald Trump’ın Kürtleri vurursa Türkiye’yi ekonomik açıdan mahvederiz tweetine ilişkin soruya “ona sormalısınız” şeklinde yanıt verdi.

Pompeo bu açıklamayı resmi temaslar için bulunduğu Suudi Arabistan’da gazetecilerin sorusu üzerine yaptı.

Amerika Dışişleri Bakanı, “Dünya genelinde birçok yerde yaptırımlar uyguluyoruz. Sanıyorum bu çeşit şeylerle ilgili konuştu fakat ona sormalısınız” yanıtını verdi.

Pompeo bununla birlikte Trump’ın tehdidinin Amerika’nın ortaklarına olan taahhüdünü vurguladığını belirtti.

Pompeo, Trump’ın tweet mesajı sonrasında Türk yetkililerle henüz görüşmediğini de söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı, Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrası ülkesinin Kürtlerle ilgili mesajının açık ve değişmez olduğunu da kaydetti.

Mike Pompeo, “Yönetim Türklerin Kürtlerin peşinden gitmemesi konusunda tutarlı oldu. Eğer onlar terörist ise aşırıcıları bulduğumuz yerde indiriyoruz. Bence Başkan’ın yorumları bununla uyumlu” ifadelerini kullandı.

Trump’ın tweeti sonrası Türk Lirası dolar kaşısında değer kaybetti.

Pompeo Trump’ın tweet mesajında bahsettiği Türk güçlerle Kürtler arasında 30 km’lik güvenli bölge için ise, bunun Amerika’nın başarmaya çalıştığıyla uyumlu olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı, “Bizimle birlikte çatışan ve IŞİD’i yenenlerin güvenliğe sahip olmasını ve ayrıca teröristlerin de Türkiye’ye saldıramamalarını istiyoruz, bu bizim ikiz amacımız” dedi.

Mike Pompeo, “Eğer bir alan yaratabilirsek, güvenli bölge deyin, eğer alan ve güvenlik ayarlamalarını doğru yaparsak, bu bölgedeki herkes için iyi birşey olacak” ifadelerini de kullandı.

Suudi yetkililerle Kaşıkçı cinayetini görüştü

Pompeo, Riyad’da yaptığı açıklamada ayrıca Suudi Arabistan’dan Kaşıkçı cinayetine karışan herkesten hesap sorulmasını beklediklerini söyledi.

Pompeo, Kaşıkçı konusunu ve diğer insan haklarıyla ilgili endişelerini Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşmelerinde dile getirdiğini kaydetti.

Pompeo, “Suudiler dostlar ve dostlarla konuşurken beklentilerinizi onlara söylüyorsunuz” dedi

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG