Erişilebilirlik

'Trump'ın Ticaret Politikaları Felaket Getirebilir'


'Trump'ın Ticaret Politikaları Felaket Getirebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Amerika geçen yıl Çin’den yarım trilyon dolarlık ithalat yaparken bu ülkeye sadece 116 milyar dolarlık mal ihraç etti. Trump, bu dengesizliği ortadan kaldırmak için Çin mallarına uygulanan gümrük vergisini yüzde 45 oranında arttırmak istiyor.

Trump’ın önerileri, işlerini Çin’deki ucuz işgücüne kaptıran milyonlarca Amerikalı için iyi haber. Ancak ticaret uzmanı Gordon Hanson’a göre bu önerilerin ekonomik gerçeklerle hiçbir ilgisi yok.

Dünya Ticaret Örgütü yasalarına göre Çin mallarına yüzde 45 gümrük vergisi uygulamak yasadışı. Uzmanlar ayrıca uygulamanın çok pahalıya malolacağı görüşünde. Ekonomist Fred Bergstein, Çin mallarına sınırlama getirilse bile aynı ürünlerin başka ülkelerden geleceğini belirtiyor.

Dünya Bankası eski iktisatçılarından Chad Bown, Amerika ve Çin arasında ticari savaş başlayabileceği uyarısında bulunuyor. Çin mallarına yüksek vergi uygulanırsa, Çin'in de aynı şekilde cevap vereceğini söylüyor.

Ancak Trump yine de uygulamayı savunuyor.

Ancak iktisatçılara göre korumacı politikalar daha fazla kazanç getirmek yerine ticareti azaltıyor ve ticari ortaklar arasındaki güveni sarsıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG