Erişilebilirlik

Trump'ın Göçmenleri 'Sığınak Kent'lere Gönderme Planına Tepkiler Artıyor


Önde gelen Demokrat Kongre üyeleri Trump yönetimini siyasi puan toplamak için tuhaf ve kanunsuz girişimlerde bulunmakla suçluyor. Trump yönetiminin ABD-Meksika sınırında gözaltına alınan yasadışı göçmenleri Demokratlar’ın yönetimindeki göçmen dostu kentlere göndermeyi planladığı belirtiliyor.

Kongre üyeleri ve her biri Başkan Trump yönetimini sorgulayan Temsilciler Meclisi alt komisyonlarının başkanları Jerrold Nadler, Eliah Cummings ve Bennie Thompson, göçmenlerin sınırdan ABD genelindeki farklı bölgelere gönderilmesini içeren planla ilgili belge ve iletişim notlarını istedi.

Ülke genelinde bazı yerel yetkililer kendi yönetim bölgelerinin göçmenler için ‘korunaklı’ bölgeler olduğunu belirtiyor. Bu bölgelerin bazılarında göçmenlerin kamu hizmetlerine erişimine ve kimlik kartı almalarına bile izin veriliyor.

Federal kanunlar yerel polisin göçmenleri göçmenlik statüsünden dolayı gözaltına almasını gerektirmiyor. Bu bölgelerdeki yerel polis yetkilileri de göçmen toplulukların polisle temasa geçmekten korkmamasını tercih ettiklerini söylüyor.

Bazı eyaletlerse başka yönde ilerleyerek sığınak kentlere karşı kanun çıkartarak bu kentlerin federal göç yetkilileriyle birlikte çalışmalarını zorunlu kılıyor.

Trump Pazartesi günü bir kez daha sınırda gözaltına alınan göçmenleri sığınak kentlere göndermek istediğini söyledi. Trump, “Bu kentlerden yasadışı göçmenlerle ilgilenmelerini istiyorum, bunların arasında çete üyeleri, uyuşturucu satıcıları, insan kaçakçıları ve her şekilde ve türde suçlular da var” diye konuştu.

Demokrat Kongre üyeleri Başkan’ın ve yönetimin üst düzey yetkililerinin bu yorumlarını şaşkınlıkla karşıladı ve göçmenlerin serbest bırakılması konusunun siyasi nedenlerle manipüle edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Ancak Göç ve Gümrük Muhafaza Dairesi göçmenlerin uzak bölgelerdeki sığınak kentlere gönderilmesini “gereksiz operasyonel bir yük” olarak değerlendiriyor.

Demokrat Kongre üyeleriyle sık sık anlaşmazlık yaşayan Trump, bu konuda ısrarcı. Trump “açık sınırlar” istediğini söylediği Demokratlar’ın göçmenleri kendi bölgelerine kabul etmeleri gerektiğini söylüyor.

Başkan’ın bu çağrıları karşısında bazı Demokrat yetkililer çoğu Orta Amerika’dan gelen göçmenlerin kendi bölgelerinde memnunlukla karşılanacağını söylerken bazılarıysa Başkan Trump’ın belli başlı toplulukları göç akınına açmasının yasal dayanağı olmadığını belirtti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders Fox News televizyonuna Pazar günü yaptığı açıklamada “Demokratlar sınırdaki krizi kabul etmedikleri sürecetüm seçenekleri değerlendireceğiz” diye konuştu.

Trump geçtiğimiz günlerde attığı bir mesajla göçmenler konusunda California’ya yüklenmişti. Bu mesajında Başkan, “ABD’nin ülkeye giren yasadışı göçmenleri sığınak kentlere gönderme hakkına yasal olarak kesinlikle sahip. Buralarda çok iyi şekilde bakılmalarını talep ediyoruz. Özellikle de zayıf yönetimi ve yüksek vergileriyle bilinen California’da!” ifadelerini kullanmıştı.

Washington eyaletinin Valisi Jay Inslee ise NBC televizyonuna yaptığı açıklamada eyaletinin kapılarının sığınma duruşmalarını bekleyen yasadışı göçmenlere açık olduğunu söyledi.

Inslee “Birini korkmadığı bir şeyle tehdit edemezsiniz. Biz de Washington eyaletinde çeşitlilikten korkmuyoruz” dedi.

ABD güneyde Meksika sınırını geçen binlerce göçmeni barındırıyor, ancak sınırda bu kişiler için yeterli yatak ve barınak kalmamış durumda. An itibariyle göç yetkilileri sığınma oturumlarına geri dönmeleri koşuluyla göçmenleri gözaltına alındıkta sonra serbest bırakıyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG