Erişilebilirlik

Trump'ın İç Siyaset Karnesi Düşüşte


Trump'ın İç Siyaset Karnesi Düşüşte
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Donald Trump, görevdeki ilk 100 gününü ay sonunda tamamlamak üzere. Trump’ın halk arasındaki onay reytingi ise hala yüzde 40’larda. Amerika Başkanı’nın özellikle Suriye ve Afganistan’a hava saldırıları sonrası dış politikada beğenilme oranı az da olsa arttı. Ancak rakamlara göre iç siyasette durum iç açıcı değil.

İç politikada geçirdiği zorlu birkaç ayın ardından, Başkan Donald Trump, dikkatini dış politikaya çevirdi. Kuzey Kore’nin füze programı, Suriye ve Afganistan’daki son askeri saldırılar nedeniyle Trump’ın gündemi yoğun: “Dünya şu anda alt üst durumda. Ama bence görevim sona erdiğinde, dünya daha yaşanacak bir yer olacak. Ve kendi adıma şunu söyleyebilirim ki, görevimi tamamladığımda çok daha iyi bir yer olacak çünkü şu anda iğrenç bir yer.”

Senato Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell, Amerikan ordusunun daha esnek olmasından memnun: “Dünyanın dört bir yanındaki birçok rakibimize ve müttefikimize ilginç bir mesaj yolluyoruz. O da, bu yönetimin, öncekine kıyasla daha iddialı ve zorlayıcı olacağı.”

Ancak Trump’ın iç politikadaki duruşu daha karışık.

Protestocular, ABD Başkanı’nın vergi iadelerini açıklaması talebiyle sokaklara döküldü. California’da Trump destekçileriyle karşıtları arasında çatışma çıktı.

Senato Demokrat azınlık lideri Chuck Schumer’a göre Trump’ın yeni sağlık reformu çalışmaları ve diğer iç siyaset öncelikleri hız kaybetti ve kutuplaşmalar nedeniyle arka planda kaldı: “Eğer orta yolu bulmaya yanaşmazsa sürekli sıkıntı yaşayacak. Uzlaşmasını bekliyoruz.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Sarah Binder, Trump’ın göreve gelmesinden bu yana tabandaki desteğini arttırmaya çalıştığını söylüyor: “Tarihin en düşük onay reytingleriyle göreve geldi. Cumhuriyetçiler’in nispeten yüksek olan reytinglerinde de düşüş oldu. Bu nedenle sağlam olmayan bu tabanla geniş koalisyonlar kurulması çok zor.”

Brookings Enstitüsü’nden William Galston’a göre Trump’ın iç siyasette ilerlemek için en iyi umudu, Cumhuriyetçiler’i kızdırmak pahasına Demokratlar’dan destek toplamak: “Eğer yönetim gerçekten bu yolda ilerlemek istiyorsa, vergi reformu ve altyapının geliştirilmesi gibi konularda Demokratlar’la müzakereleri başlatması gerekiyor.”

Trump, dünya sürekli değişirken, görevinin ilk 100 günü içinde ülke içi meselelerde dengeleri düzeltmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG