Erişilebilirlik

Trump’ın G7 Gündemi: Kuzey Kore ve Terör


Amerika Başkanı Donald Trump, İtalya’nın Sicilya adasında Cuma günü başlayan ve dünyanın en zengin 7 ülke liderini biraraya getiren G7 zirvesindeki konuşmasında, terör ve Kuzey Kore’nin zirvenin en önemli gündem maddeleri olduğunu söyledi.

Zirve öncesinde Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yle biraraya gelen Trump, görüşmede “Kuzey Kore sorununa odaklanacaklarını” belirtti.

İki gün boyunca devam edecek zirvede liderler öncelikli sorun olarak terörü ele alacaklar. Ancak Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer silah denemelerini de gündemde olacak. Konuyu “dünya meselesi ve büyük sorun” olarak niteleyen Trump, “Bir noktada çözülecek, emin olabilirsiniz ki çözülecek” diye konuştu.

Sicilya’nın Taormina kentinde biraraya gelen liderlerin gündemindeki bir diğer önemli başlık ticaret.

Liderler, Trump’ın iklim değişikliği ve uluslararası ticaret anlaşmalarına karşı sert duruşunu yumuşatmayı umuyor.

Trump yönetiminin Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn, Brüksel’den Sicilya’ya giderken uçakta gazetecilere konuştu ve “ticaret konusunda çok güçlü bir müzakereye hazır oldukları” mesajı verdi.

ABD Başkanı, Brüksel’deki NATO zirvesinde ittifakın, savunma harcamaları konusundaki taahhütlerini yerine getirmekte başarısız oldukları eleştirisi yapmış ve müttefiklerin kendi paylarına düşen katkıyı sağlamamalarının, vergi ödeyen Amerikan halkına büyük bir haksızlık olduğunu söylemişti.

Trump, iklim değişikliğine yaklaşım konusunda da diğer liderlerle farklı saflarda yer alıyor.

Trump’ın başkanlık kampanyası boyunca yaptığı tartışmalı açıklamalardan biri de, küresel ısınmaya inanmadığı bunun “sahte” bir şey olduğu beyanıydı.

İklim değişikliği tehdidi, G7 Zirvelerinin son on yılında liderlerin gündemindeydi. Ancak bu ABD’li yetkililer, iklim değişikliği maddesinin dilini yumuşatmaya çabalıyor.

Ulusal Kaynakları Savunma Konseyi Uluslararası Program Direktörü Jake Schmidt’e göre gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği konusunda net bir mesaj vermemesi nadir görülen bir durum.

Zirveye, ABD’nin yanısıra diğer üye ülkelerden Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere katılırken, AB de temsil ediliyor.

Dünyanın en gelişmiş ekonomililerini biraraya getiren zirve 1997’den 2004 yılına kadar G8 olarak toplanıyordu. Ancak Moskova yönetiminin Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Rusya’nın katılımı kaldırıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG