Erişilebilirlik

Trump'ın FBI Başkanı Adayı Senato'da Destek Aradı


Başkan Donald Trump’ın FBI Başkanı olarak seçtiği Christopher Wray senatörlere, siyasi etkilerden uzak bir biçimde işlerini yapmaya devam edecekleri güvencesi verdi. Wray aynı şekilde Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesi ile ilgili soruşturma için de garanti verdi.

Wray “Bu işi doğru yapmak için bir tek şey olduğuna inanıyorum o da, bağımsızlıktan ayrılmamak, her şeyi kurallara uygun yapmak, anayasaya, yasalarımıza ve FBI’ın tecrübelerine bağlı kalmak” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı’nın eski çalışanlarından ve aynı zamanda bir savunma avukatı olan Wray, Senato İstihbarat Komisyonu oturumunda kendisinin göreve getirilmesine onay verilmesi için senatörlerin sorularını yanıtladı. Wray, Beyaz Saray’dan bağımsız şekilde çalışıp çalışamayacağı sorularına da maruz kaldı.

Wray’ın Senato’dan onay almak için katıldığı oturum, Trump’ın seçimleri kazanması için Rusya ile gizli bir anlaşma yapılıp yapılmadığı ve kendisinin eski FBI Başkanı James Comey’i kovarak yargıya engel olup olmadığı soruşturmalarıyla aynı döneme rastlıyor. Trump’ın kovduğu James Comey FBI’daki Rusya soruşturmasının da başındaydı.

Demokrat Partili senatör Patrick Leahy, Wray’e başkanın kendisinden kanun dışı ya da etik olmayan bir talepte bulunması durumunda ne yapacağını sordu. Wray bu soruya “Önce onunla bu konuyu konuşmayı denerim ama ikna etmekte başarısız olursam da istifa ederim” yanıtını verdi.

Amerikan istihbarat örgütleri Rusya’nın sosyal medya üzerinden seçim ile ilgili yalan haberler yayarak ve Clinton’ın kampanya yöneticisi John Podesta’nın bilgisayarından dosyalarını çalarak Amerika’daki başkanlık seçimlerine karıştığı kanısına vardı.

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham’ın “FBI’ın bulgularını sorgulayacak mısınız?” sorusuna da Wray “İstihbarat örgütlerimizin elde ettiği sonuçlar hakkında şüphe duyacak bir neden görmüyorum” yanıtını verdi ve “Seçimlerimize müdahale etmek düşmanca bir hareket” diye de ekledi.

Wray’e aynı zamanda eski FBI Başkanı Comey ve Adalet Bakanlığı tarafından Rusya soruşturmasına özel yetkili savcı olarak atanan Mueller ile ilişkileri de soruldu. Wray 2004 yılında Adalet Bakanlığı’nda görevliyken Comey bakan yardımcısı, Mueller da FBI başkanıydı.

Mueller’ın yürütmekte olduğu soruşturmaya bir müdahale olması halinde İstihbarat Komisyonu’na bu konuda bilgi verip vermeyeceği şeklindeki soruya da Wray “Soruşturmayı tehlikeye atacak bir durum yaratmadığımdan emin olmak adına gerekli yetkililere danışırım. Mueller’ın soruşturmasına herhangi bir müdahaleyi uygunsuz ve kabul edilemez olarak görüyorum ve öyle bir durumun en sert bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde karşılık verdi.

Beyaz Saray’ın kendisinden bir bağlılık ya da sadakat isteyip istemediği veya buna cevabının ne olacağı da soruldu. Wray bu soruya da “Bu süreçte benden kimse bağlılık yemini etmemi istemedi, ben de böyle bir şeyi kabul etmedim” yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG